Met overname Gasterij Smits in Midwolda komt droom Erik Nap uit

Midwolda

Erik Nap (36) is de nieuwe eigenaar van Gasterij Smits in Midwolda. Daarmee komt de droom van het starten van een eigen zaak uit voor de Scheemder. De 'deal' werd min of meer beklonken tijdens een verjaardagsfeestje.

"Ik heb in het verleden tien jaar gewerkt voor Bennie en José Smits. De wens om ooit iets voor mezelf te gaan beginnen in de horeca was er altijd al. Tijdens een verjaardagsfeestje kwam ik in gesprek met Gert, de oudste zoon van Bennie en José, een kameraad van mij. Hij zei: Waarom koop je onze zaak niet? Ik dacht, dat zou wat zijn, maar aan een dergelijke overname hangt natuurlijk wel een prijskaartje. De vraag van Gert bleef mij echter bezighouden. Eind vorig jaar zijn we voor het eerst om tafel gaan zitten en een paar maanden later hebben we de knoop doorgehakt." Vader Dat Erik bij Smits terecht kwam, heeft hij te danken aan zijn vader. "Ik volgde de studie Bank- en Verzekeringswezen aan de MEAO, maar daar ben ik na een jaar mee gestopt. Mijn vader zei toen tegen mij: Alles goed en wel, maar niets doen is geen optie, je gaat maar aan het werk om wat centen te verdienen. Ik ging daarop werken bij een snackbar in Scheemda, om vervolgens bij Gasterij Smits terecht te komen. Daar heb ik tal van opleidingen gevolgd, onder meer een opleiding tot kok." Na tien jaar daar als kok te hebben gewerkt, besloot Erik een andere baan te zoeken. "Mijn vrouw Bianka en ik hadden op een gegeven moment een kinderwens. Ik werkte 's avonds veel bij Gasterij Smits en mijn vrouw werkt overdag in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Besloten is toen dat ik van werk zou veranderen om 's avonds ook meer thuis te zijn." Eigen koers varen Erik ging aan de slag bij Univé. "Dat werk beviel prima. Ik zat onder meer in de Ondernemingsraad, had veel overleg over allerlei zaken, maar merkte dat het lastig was om iets daadwerkelijk te kunnen realiseren. Van de gemaakte plannen, zag ik weinig van terug. Dat begon me tegen te staan. Ik merkte steeds meer dat ik de behoefte had zelf aan het roer te staan, ik wilde m'n eigen koers varen. Daarbij kwam dat ik de wens om een eigen zaak te beginnen nog niet uit mijn hoofd had gezet. Toen de kans zich voordeed, heb ik dan ook de knoop doorgehakt. Ik ben nu 36 jaar, over 20, 25 jaar wordt het lastiger om wat voor jezelf te beginnen. Ik wil niet over pakweg 20 jaar zeggen, had ik toen maar..." Erik gaat Gasterij Smits grondig verbouwen. "Dit wordt gefaseerd doorgevoerd. De zaak is gewoon open en de gasten moeten natuurlijk geen last hebben van de werkzaamheden." Veranderingen Eén van de veranderingen die worden doorgevoerd is om de oude jeugdsoos om te bouwen tot een kinderspeelruimte van ongeveer 60 vierkante meter. Hier kunnen de kinderen zich onder toezicht van één van de personeelsleden vermaken terwijl de ouders en de rest van de familie onbezorgd kunnen genieten van hun eten. In de speelruimte komt onder andere een klimwandje, een duikelrek, een Playstation en een touchscreen. Er komt een doorgang van de Gasterij naar de nieuwe speelruimte. "Bianka en ik hebben nu twee kinderen. Als we uit eten gaan, zoeken we ook regelmatig een restaurant waar de kinderen kunnen spelen. Die zaken heb je dus wel, maar vaak is het heel massaal. Bij ons niet. In ons restaurant is plaats voor circa 100 gasten, de drankje etcetera worden uitgeserveerd, het is er veel intiemer." Verder wordt de zaak opnieuw in het verf gezet. "Het is nu nog bruin, straks wordt het mat zwart." Live Cooking Daarnaast gaat in het buffetrestaurant vanaf medio september Live Cooking van start, komt er in het restaurant een wok- en een bakplaat waarop vis-, vlees- of vegetarische gerechten bereid gaan worden en wordt het schnitzelrestaurant veranderd in een brasserie. Tot slot komt er ook een nieuwe website, waarop het straks ook mogelijk wordt om online te reserveren. Erik heeft het huidige personeel aangehouden. "Klopt, iedereen die voor Bennie en José werkte, blijft ook voor mij werken. Eentje heeft een andere baan gevonden. Op termijn zijn we nog op zoek naar een kok en een gastheer." Het is de bedoeling dat de werkzaamheden begin september zijn afgerond. Op 8 september kunnen ondernemers een kijkje nemen in de 'nieuwe' Gasterij Smits, twee dagen later, 10 september, staat er een open huis op de rol. Er is dan van alles te doen voor kinderen. Ook kan geproefd worden van diverse gerechten uit de verschillende restaurants. Informatie Voor informatie en reserveringen: 0597-551622 of info@gasterijsmits.nl. Zie ook: http://www.gasterijsmits.nl/

Auteur

Arjan Brondijk