Gefarceerde komkommer en kweepermoes eten in het CHC Oldambt

Winschoten

In het kader van de tentoonstelling Oldambtster Vrouwen organiseert het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt voor 20 oktober een diner uit de negentiende eeuw. Het diner wordt verzorgd door de Smaak van Groningen. Wie wil deelnemen is vanaf 17.30 uur welkom aan de Johan Modastraat 5 in Winschoten.

De gerechten zijn gebaseerd op het kookboek Recepten van de Haagse Kookschool van Anna Manden uit Termunten. Zij schreef haar kookboek in 1895 op verzoek van haar leerlingen, die dan de recepten niet meer zelf hoefden over te schrijven. Het kookboek werd een groot succes. Er verschenen 31 drukken en er werden in totaal 125.000 exemplaren verkocht. Op het menu staat als voorgerecht een salade en assiëtte. Het hoofdgerecht is een kippenragout met champignons en olijven, gefarceerde komkommer, peertjes en kweeperenmoes en het nagerecht wordt een kabinetspudding. De gangen worden afgewisseld met korte inleidingen over eten en koken rond 1900 en een toneelstuk van Jur Roelofs, die in de huid kruipt van een vader die zijn moderne emanciperende dochter niet meer begrijpt. Het diner kost 35 euro. Aanmelden kan via chcoldambt@gmail.com of 06-12461849.

Auteur

Arjan Brondijk