PeerGrouP en de dialoog tussen een boer en zijn koe

Winschoten

PeerGrouP maakt Maalkop, een indringende theaterdialoog tussen een boer en zijn koe. Maalkop vertelt het verhaal van een jonge boer die noodgedwongen afstand moet doen van zijn bedrijf. Hij kan niet meer terug, alleen nog terugkijken. We volgen de boer in zijn dagelijkse strijd met de elementen en zichzelf. Langzaam worden we deelgenoot gemaakt van zijn leven en een steeds groter wordend isolement waarin de boer verkeerd.

De boer voelt zich vergroeid met de streek, de grond, het weer en zijn dieren. Een verstoorde relatie met zijn vader maakt het boeren op het familiebedrijf niet gemakkelijker. Een koe houdt hem ogenschijnlijk nog overeind, of houdt zij hem juist gevangen?

Maalkop is een intiem portret van de onbekende binnenwereld van een mens die ogenschijnlijk geen stem heeft. Op een universele manier wordt de onontkoombare ondergang van de moderne jonge boer in taal en beweging fysiek en zintuiglijk vormgegeven. De voorstelling wordt op leegstaande melkveebedrijven in de provincies Groningen en Friesland gespeeld.

In de rol van de boer

PeerGrouP daagt acteur Fabian Jansen uit in de rol van de boer te kruipen en te improviseren met een echte koe. Maalkop is een emotioneel en fysiek vormgegeven locatievoorstelling met een vleugje vertederende humor.

Acteur Fabian Jansen speelde onder andere in films als Mannenharten, Alles is Liefde en Mees Kees. Ook speelde Jansen de rol van André Hazes in de musical 'Hij gelooft in mij'. Jos van Kan is een regisseur met een rijke staat van dienst. Van Kan heeft sinds 1989 gewerkt aan minstens 85 toneel- muziektheater- en operavoorstellingen in Nederland en Duitsland. Schrijver Herman van Wijdeven heeft als acteur bij diverse gezelschappen gespeeld, de laatste jaren is hij zeer succesvol als toneelschrijver.

Onzichtbare problematiek

PeerGrouP wil met deze voorstelling de onzichtbare problematiek in de agrarische sector bespreekbaar maken. Op basis van uiteenlopende gesprekken met boeren, vrijwilligers van de organisaties ZOB (Zorg om Boer en Tuinder) en Noord LTO is deze voorstelling tot stand gekomen.

Meer informatie

Meer informatie op http://www.peergroup.nl/


Auteur

Arjan Brondijk Redacteur