Vanaf maandag landelijke staking streekvervoer

Winschoten

Werknemers in het streekvervoer leggen maandag in het hele land het werk neer. De buschauffeurs en het regionaal treinpersoneel beginnen een staking voor onbepaalde tijd, kondigt vakbond FNV aan. Reden is een al langer lopend conflict met de werkgevers in het streekvervoer over werkdruk en lonen.

Werknemers in het streekvervoer staakten al meerdere keren. Op 30 april en 1 mei hielden ze een landelijke staking. Daarna kregen de acties regionaal een vervolg in estafettevorm, onder meer in Friesland.

In Heerenveen verzamelden zich eind vorige maand 100 tot 150 stakende buschauffeurs voor het hoofdkantoor van vervoersbedrijf Arriva. Hier boden zij de Arriva-directie een petitie aan.

Loonsverhoging

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke twee├źnhalf uur een (plas)pauze. Werkgeversorganisatie VWOV zegde eerder toe de plaspauzes mogelijk te maken, maar daarmee was de angel nog niet uit het conflict.


Auteur

Arjan Brondijk Redacteur