Groningse horecaondernemer Patrick Beijk heeft grootste plannen met De Toekomst in Scheemda

Patrick Beijk, al drie keer gekozen tot meest markante horecaondernemer van Groningen, heeft grootse plannen met de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. Zo zal er een hotel komen op de plek waar ooit De Toekomst 1 stond en wordt het buitenterrein omgetoverd tot festivalterrein.

De Provincie Groningen heeft al 450.000 euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van het buitenterrein. Naast het hotel en het festivalterrein moet er een versmarkt, een belevingspark en een waterpark komen.

Volgens aannemer Koen Meijer, de eigenaar van de voormalige strokartonfabriek, moet er minimaal 15 miljoen euro worden geïnvesteerd in zowel De Toekomst zelf, als in het buitenterrein. "De fabriek, met een oppervlakte van 5000 vierkante meter, opknappen, kost al gauw vijf miljoen euro", rekent Meijer uit. 

Festivals op het buitenterrein

Het is onder meer de bedoeling dat op het buitenterrein festivals worden gehouden. "Ik heb al diverse organisatoren over de vloer gehad, die belangstelling hadden om hier wat te organiseren. En dan heb ik het niet over 'kleine jongens'. De mensen achter Dominator, een jaarlijks hardcorefestival georganiseerd door Q-dance en Art of Dance, hebben bijvoorbeeld serieuze belangstelling."

"Het is de bedoeling dat, mocht het buitenterrein daadwerkelijk klaar zijn, dat 'De Toekomst' het Stadspark gaat ontlasten. Qua infrastructuur, met de A7 naast de deur, is het in Scheemda ideaal. Bovendien is het terrein groter dan de drafbaan in de stad Groningen."

50.000 Mensen

Vorig jaar werd Dominator gehouden in Eersel. Er kwamen toen 50.000 mensen op het festival af. "Of dit straks ook in Scheemda kan? Jazeker", zegt Meijer, "op één hectare grond kun je 20.000 personen kwijt. En nogmaals, qua ontsluiting is het ideaal. Veel festivalorganisatoren zijn op zoek naar een locatie als in Scheemda."

Volgens Meijer wordt 2019 nog een rustig jaar, maar gaat in 2020 'het gas er op'. "De insteek is dat er dan wordt begonnen met de bouw."

In De Toekomst

Over wat er in fabriek De Toekomst zelf gaat gebeuren, als die 'aangekleed' is, is Meijer minder duidelijk. "Dat moeten we bekijken als alles gereed is." Of Festival Grasnapolsky in 2020 ook weer in Scheemda wordt gehouden, is volgens Meijer geen zekerheid. "Dat zullen we ook moeten zien. Er zijn hierover in ieder geval nog geen concrete afspraken gemaakt."