Groninger huisartsen van start met digitale consultatie medisch specialist

De leden van de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) starten officieel met innovatieve digitale consultatie tussen huisarts en medisch specialist. Dit doet de GHC in samenwerking met het Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar Menzis.

Bij digitale consultatie stelt de huisarts digitaal een vraag aan een medisch specialist over een patiënt. Denk bijvoorbeeld aan een vraag over medicatie. De medisch specialist beantwoordt deze vraag van de huisarts binnen twee werkdagen. Deze nieuwe overlegmogelijkheid gebeurt via een veilige digitale omgeving, ontwikkeld door ICT-bedrijf Calculus. Het streven is om deze werkwijze naar andere ziekenhuizen uit te breiden.

Met digitale consultatie kan de patiënt vaak bij zijn eigen huisarts onder behandeling blijven en is het bezoeken van een specialist in het ziekenhuis niet nodig. Op die manier hoeft de patiënt zijn eigen risico niet aan te spreken voor een consult in het ziekenhuis.

Zorgverzekeraar Menzis is nauw betrokken bij de realisatie van deze nieuwe werkwijze. Etty ter Steeg, accountmanager zorginkoop bij Menzis vertelt: "Digitaal consulteren past binnen de visie van Menzis: zorg dichtbij als het kan, verder weg als dat nodig is. Voor de patiënt prettig dat hij op deze manier snel geholpen kan worden en niet hoeft te wachten op een afspraak met de medisch specialist."

Uitbreiding naar OZG en Treant

Het streven van de GHC is om digitaal consulteren uit te breiden naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) en Treant. Paul Rademaker, bestuursvoorzitter van de GHC: "Deze opschaling naar andere ziekenhuizen past bij onze ambitie om zorgvernieuwing voor de gehele regio te organiseren. Door deze eenduidigheid weet de zorgverlener én de patiënt in de provincie Groningen en Noord-Drenthe waar hij aan toe is."