Nieuwe nummer van ‘Veerten’ is uit

Het negende nummer van Veerten, het tijdschrift van het Streekhistorisch Centrum is verschenen. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum (SHC) krijgen het blad automatisch thuisgestuurd en het is in de losse verkoop verkrijgbaar voor 4,95 euro bij de boekhandels in Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apel, en uiteraard bij het SHC zelf.

In deze Veerten staat onder andere een interview met de in de Kanaalstreek en omstreken bekende band Quintus, artikelen over de 200-jarige Buinersluis, Stadskanaal in de Tweede Wereldoorlog waar dit voorjaar een tentoonstelling in het SHC aan gewijd is en over veld- en streeknamen, maar ook een interview met de inmiddels bekende Alteveerster Jan Geert Sterenborg die samen met zijn zus Meentje in zijn jeugd een beroemd accordeon duo vormde.

Roelof Pinxterhuis dook in de geschiedenis van het smederijgeslacht Smid in Sellingen en Jakob Been beschreef de ontsnappingspoging van vier kampgevangenen in de jaren dertig net over de Duitse grens.

Ook de vaste rubrieken waarin oude krantenberichten, collectiestukken en de agenda van het Streekhistorisch Centrum worden uitgelicht, ontbreken niet.

Het tijdschrift wil laten zien waar het Streekhistorisch Centrum voor staat en neemt de lezer aan de hand van leesbare en interessante artikelen mee naar onze streek, naar de cultuur en het verleden van de Veenkoloniën, van Westerwolde en van de Monden. De naam ‘Veerten’ staat voor de culturele en historische verten of horizonnen die we willen verkennen.