Pilotproject voor energiezuinig maken woning start in Vlagtwedde

Het project ‘Oost-Groningen gaat energie besparen’ gaat deze maand van start in Westerwolde. Dit is de eerste gemeente die aan dit Groningse project gaat deelnemen. De pilot start in Vlagtwedde.

Tussen de tien en twintig huishoudens in Vlagtwedde krijgen bezoek van een energieadviseur die hen gaat helpen bij het
energiezuinig maken van hun woning. Na afronding van de pilot is het de bedoeling om in 2019 en 2020 nog eens driehonderd inwoners in Westerwolde te helpen bij energiemaatregelen in hun woning. ‘Oost-Groningen gaat energie besparen’ is een initiatief van het RWLP (Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan) Oost-Groningen en de gemeente Westerwolde.

Blij met de samenwerking

Wethouder Harrie Brunen: “Ik ben blij met deze samenwerking tussen de gemeente Westerwolde en het RWLP. Het is belangrijk om iets te doen aan het energieverbruik, dat alleen maar toeneemt bij vooral oudere woningen. Veel van deze woningeigenaren hebben een forse energierekening en leveren in op comfort. Toch merk ik dat ze het moeilijk vinden om de eerste stap te zetten in energiebesparende maatregelen. Door woningeigenaren actief te benaderen, kunnen we ze over de streep helpen.”

De deelnemers aan het project krijgen gratis energieadvies en worden geholpen bij het opvragen en beoordelen van offertes voor energiebesparende maatregelen, zoals vloer-, muur- of dakisolatie of door de aanleg van zonnepanelen. Ook kunnen zij subsidie krijgen voor isolatie of (indien nodig) een lening aanvragen.

Duurzaamheidsvisie

Na afronding van de pilot, die in Vlagtwedde plaatsvindt, gaat het project verder in de gemeente Westerwolde. Het past binnen de Duurzaamheidsvisie van de gemeente. Ook andere gemeenten in Oost-Groningen hebben inmiddels interesse getoond in het project.