Actie 'AED buiten' van Pekelder verpleegkundige heeft succes

De actie van Bart Boskers uit Oude Pekela om in zijn dorp meer AED-apparaten aan de buitenzijde van gebouwen te kunnen bevestigen is grotendeels geslaagd. Boskers is tevreden met het aantal kasten met apparatuur dat door zijn initiatief kon worden aangeschaft.

In Oude Pekela kwamen er deze week drie bij. AED’s zijn apparaten die worden ingezet bij een hartstilstand. Ze kunnen de hartslag van een patiënt via elektrische impulsen weer op gang brengen. Bij zo’n twintig bedrijven, bij de gemeente, bij de Rooms-katholieke en Protestantse kerk, alle te Oude Pekela, sprokkelde hij in totaal 4000 euro bij elkaar.

Daarvan kon hij twee volledige kasten met inhoud kopen. Bij fysiotherapiepraktijk Fyzigo kreeg Boskers een kast. Die hangt nu aan de buitenmuur bij het Dollard College. De school had zelf al een binnen AED. Dit apparaat bevindt zich inmiddels in genoemde kast.

Aan de binnenkant van gebouwen

In oktober van het vorig jaar startte Boskers zijn actie. Na inventarisatie was de Pekelder verpleegkundige erachter gekomen dat er in Oude Pekela voldoende AED’s aanwezig zijn, maar dat nagenoeg elk apparaat zich aan de binnenkant van een gebouw bevindt. "In de avond- en nachtelijke uren kan je er dus niet bij", zo vertelt hij. "Nu hangen er in Oude Pekela in totaal zes. Op redelijke afstand van elkaar."

Boskers zegt dat achtereenvolgens in de buurt van het viaduct in Nieuwe Pekela bij een particulier, in de buurt van garagebedrijf Dijkhuizen in Oude Pekela, bij het plaatselijke Dollard College, bij garagebedrijf Fruitema, bij het verpleegcentrum Dokhuis en bij een particulier in de nabijheid van de watertoren in Oude Pekela zich op dit moment buitenkasten bevinden. Alle kasten zijn zogenaamd hufterproof. "Met alarmering, met verwarming, verlichting en met een bijbehorende code”, aldus Bart Boskers.

Hartaanval of hartstilstand

Personen die getuige zijn van een hartaanval of hartstilstand moeten onmiddellijk 112 bellen en de plaats van het ongeval doorgeven. Medewerkers van 112 zetten daarna alle vervolgmaatregelen in werking. EHBO-ers en andere mogelijke hulpverleners in de buurt van het ongeluk krijgen via hun mobiele telefoon een app met de plaats van het ongeval en de code van de AED-kast die zich het dichtst bij hen in de buurt bevindt. Binnen enkele minuten zal een ambulance arriveren met personeel die alle taken gaat overnemen.