Feestelijke start VoorleesExpress in de gemeente Oldambt

De start van de VoorleesExpress in gemeente Oldambt werd dinsdag gevierd in de bibliotheek van Winschoten. De gemeente Oldambt is de derde gemeente waar Biblionet Groningen door middel van de VoorleesExpress werkt aan leesbevordering en het aanwakkeren van leesplezier onder kinderen die moeite hebben met taal.

Dankzij de VoorleesExpress krijgen kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht. Voorleesvrijwilligers worden gedurende een half jaar gekoppeld aan een gezin, waar ze samen met de kinderen lezen, mooie nieuwe boeken ontdekken en taalspelletjes spelen. Daarnaast geeft elke voorleesvrijwilliger advies over hoe het gezin thuis het voorleesritueel kan overnemen en de taalontwikkeling kan bevorderen. Op die manier krijgen taal en leesplezier een vaste plek in het gezin. “Woordjes leren, samen een boek ontdekken en met de ouder bespreken hoe je een boek kunt gebruiken leidt tot beter taalgebruik en tot meer zelfvertrouwen bij het kind,” stelt Gelly Veenstra, projectleider van de VoorleesExpress. Biblionet Groningen heeft de VoorleesExpress opgenomen in haar aanbod van dienstverlening voor alle gemeenten in de provincie Groningen.

Feest in Bibliotheek Winschoten

Tijdens de feestelijke aftrap van de VoorleesExpress in Bibliotheek Winschoten kwamen verschillende betrokkenen aan het woord. Projectleider Gelly Veenstra vertelde over de totstandkoming van de VoorleesExpress Oldambt en wethouder Bard Boon sprak onder andere over het daarbij benutten van lokale initiatieven. Regiomanager van Biblionet Groningen Alian Spelde deelde haar eigen voorleeservaringen en benadrukte het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen. Tenslotte werd er een speciale VoorleesExpress-kast vol leuke taalspelletjes onthuld. Er is al een voorleesvrijwilliger gestart in de gemeente Oldambt, maar om zo veel mogelijk kinderen te kunnen helpen, zijn er nog veel meer vrijwilligers nodig. Op de site van Biblionet Groningen en via de vrijwilligersvacaturebank kunnen de openstaande vacatures bekeken worden.

Samenwerking

De VoorleesExpress in de gemeente Oldambt is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Het Nutfonds ondersteunt activiteiten die deelname van alle burgers aan het maatschappelijk leven bevorderen. Samen met de vrijwilligers van de VoorleesExpress hoopt het Nutfonds de komende twee jaar twintig gezinnen te kunnen helpen. Om in kaart te brengen welke gezinnen in de gemeente Oldambt in aanmerking komen voor de VoorleesExpress werkt Biblionet Groningen samen met onder andere scholen, peuterwerk, welzijnsorganisaties en het consultatiebureau van de gemeente Oldambt.