Theater over de Noord vertelt de verhalen van Oost-Groningen

Theater over de Noord is een programma waarin er met een breed opgezette culturele manifestatie aandacht wordt gevraagd voor de geschiedenis, het erfgoed en de toekomst van Oost-Groningen. Het betreft een serie regionale voorstellingen op verschillende erfgoedlocaties in Oost-Groningen.

Als vervolg hierop wordt een grote locatievoorstelling in 2020: 'Van Herenboeren..' voorbereid. Deze voorstelling zal volgend jaar zomer, het jaar van 75 jaar bevrijding, negentig keer worden gespeeld op een historische, markante locatie in Oost-Groningen. In de eenakters zullen verhalen worden verbeeld uit de verschillende culturen die zo markant zijn voor de Oost-Groninger identiteit: de boerenarbeiders en de herenboeren, de communisten en de Joden.

Onder de noemer 'Onderweg naar de Toekomst' (Wat in je zit blijft bij je) wordt in augustus en september dit jaar een avontuurlijke reis gemaakt door het Groninger land. Er worden verhalen van Oost-Groningen verteld. Wat hebben de mensen hier meegemaakt, wat hebben ze gemaakt en wat heeft hen gemaakt tot wie ze zijn? Onderweg naar de toekomst komt de geschiedenis tot leven, vanuit het perspectief van trots, hoop en verwachting.