'Pekelder ondernemers moeten elkaar helpen bij energietransitie'

Centrale vraag die afgelopen donderdagavond op de bijeenkomst voor Pekelder ondernemers werd gesteld was, hoe ze elkaar kunnen ondersteunen en versterken op de weg naar energietransitie en duurzaamheid.

De ontmoeting, die door de gemeente Pekela was georganiseerd, vond plaats in een loods van zandwinning- en transportbedrijf H. H. van der velde in Nieuwe Pekela. De gemeente houdt elk jaar een dergelijk evenement voor haar ondernemers en zakenlieden. Op de bijeenkomsten wordt steeds een belangrijk onderwerp in de schijnwerper gezet.

Donderdagavond stond de komende verandering op het gebied van energie in het middelpunt, evenals het klimaatakkoord. Een medewerker van de ambtenarenorganisatie de Kompanjie hield een inleiding over beide onderwerpen. Snel werd duidelijk dat nog maar heel weinig Pekelder ondernemers met het fenomeen bezig zijn. Toen de vraag werd gesteld hoe ze elkaar in dit kader kunnen ondersteunen, bleven de meeste aanwezigen het antwoord schuldig. Toch bleken ze geen behoefte te hebben aan een cursus op het gebied van nieuwe energie.

Inleiding

Op de bijeenkomst verzorgde André van der Velde, een van de jonge leiders van het zandwinningsbedrijf, een inleiding over deze bekende Pekelder onderneming. Hij was al wèl bezig met nieuwe vormen van energie. De hallen van het bedrijf worden verlicht door ledlampen en de benodigde warmte wordt verkregen door warmtepompen. Van der Velde wilde zijn vrachtwagens graag laten rijden op elektriciteit. De actieradius van ‘trucks op stroom’ bedraagt echter nog maar 180 kilometer.

"Voorlopig voor ons geen optie", aldus deze ondernemer.  Uit het verhaal van Van der Velde bleek verder dat de uitbreiding van het zandwinningsgebied Heeresmeer in Nieuwe Pekela nog steeds op tafel ligt. "Er wordt weer gesproken en onderhandeld." Een andere zandwinning, het gebied Kruiselwerk nabij het dorp Alteveer wordt volgens Van der Velde verder uitgebreid. In eerste instantie in de richting van de provinciale weg N366. Door Kruiselwerk, waarvoor plannen zijn om dit
recreatief in te richten, komt ook een fietspad.

Upgrading

Wethouder economische zaken van Pekela, Hennie Hemmes, vertelde de aanwezigen dat de upgrading van het centrum van Oude Pekela op schema ligt. "Sloop en ontmanteling zijn achter de rug en er wordt inmiddels gebouwd."

In het centrum van het dorp is in totaal 4000 vierkante meter winkelgebied gesaneerd en er zijn flink wat oude panden afgebroken. Hemmes zei verder dat in zijn gemeente de bouw van nieuwe woningen aantrekt. "Er zijn diverse kavels verkocht en er is weer meer interesse om in onze gemeente te gaan wonen."