'Bijtincident rond de Beverhof in Winschoten staat niet op zich'

De chihuahua van Juliëtte Kuiper is vorige week, volgens haar, gebeten door een Old English Girldog. Dat gebeurde aan de Hoorntjesweg in haar woonplaats Winschoten. De eigenaar van de bulldog is, zo stelt ze, woonachtig aan de Beverhof. In die buurt zijn al meerdere honden door één van de bulls van die persoon aangevallen.

Het hondje van Kuiper heeft haar achterpoot gebroken bij het bijtincident. "In zijn achterpoot zitten momenteel vijftien hechtingen en twee drains. Aan dierenartskosten ben ik nu al 500 euro kwijt. Als de chihuahua nog geopereerd moet worden kan dit oplopen tot meer dan 1200 euro."

Volgens Kuiper hebben de bewuste bulls al meerdere keren andere honden in de buurt gebeten. "De mensen zijn volgens mij bang voor de eigenaar van de bulls; daarom wordt er niets aan gedaan."

Zelf heeft Kuiper een aangetekende brief naar de eigenaar van de bulls gestuurd, met de vraag hoe dit op te lossen. "Na het bijtincident is hij naar huis gegaan en zou hij later terugkomen om de kwestie op te lossen, maar dat heeft hij niet gedaan."

"Ik heb ook aangifte gedaan bij de politie, maar daar werd mij verteld dat ze weinig kunnen doen als een hond een andere hond bijt. Het wordt een ander verhaal als een hond bijvoorbeeld een kind bijt. Maar moet het dan zover komen? Dat lijkt me toch niet."

Kuiper, die zegt dat er ook met de bulls wordt gefokt, stelt dat de honden gemuilkorfd moeten worden als ze worden uitgelaten, maar dat dit niet gebeurd. "De politie weet dit, dit wijkagent weet dit, maar ook hier wordt niets aan gedaan."

Navraag bij een aantal bewoners van de Beverhof leert dat het bij hen bekend is dat de bulls in het verleden andere honden hebben gebeten, maar dat dit de laatste tijd niet meer is gebeurd. Ook zouden de bewuste honden niet voor overlast zorgen. "Als de eigenaar van de honden thuis is, dan hoor je de dieren niet; als hij weg is wel. Dan blaffen ze vaak en doen hun behoefte in de tuin van de man."

Dat de eigenaar van de bulls met zijn dieren fokt, is bij de buurtbewoners niet bekend.

Allerminst zeker

Volgens een woordvoerder van politie is het allerminst zeker dat (één van de) de door Kuiper genoemde bulls ook daadwerkelijk de beten hebben toegebracht aan haar chihuahua. "Momenteel wordt onderzocht of de door haar genoemde persoon, ook de eigenaar is van de bull die haar hondje heeft gebeten. De wijkagent is bezig dit uit te zoeken."

"Wat mevrouw beweert dat er weinig kan worden gedaan als een hond een andere hond letsel toebrengt, is overigens niet helemaal waar. In dit specifieke geval, een grote hond die een kleine hond aanvalt, is te voorspellen hoe dat afloopt. De kosten van de dierenarts dienen dan door verzekering van de eigenaar van de grote hond te worden betaald."

De eigenaar van de bulls was niet voor commentaar bereikbaar.