Klots - Teleshopping (column David Stolk)

Op een ochtend keek ik samen met mijn dochter naar de televisie. Een uniek moment. Normaliter kijken wij ieder naar een eigen scherm. Nu niet. Wij zappten langs een programma dat probeert de grootst mogelijke troep aan de man te brengen. Slechts door een nummer te draaien, ontvang je binnen 28 dagen heel veel plastic.

Als het niet naar wens is, kun je binnen 30 dagen retourneren. Wij keken naar de mini-documentaire over de ‘Express cooker’. Hoe heb ik ooit zonder gekund? Het is een soort tosti machine, maar dan voor alles wat je maar wilt bakken, stoven en grillen. In de kleuren groen en rood.

Ooit zijn wij er ook in getrapt. Ik heb eens een heel pakket besteld. Allerlei bakjes met dekseltjes en een soort keukenmachine. Het was de bedoeling dat je middels deze uitvinding allerlei sauzen, dressings, groentes en fruit kon snijden, shaken en bewaren. Dit is mij helaas nooit gelukt. Het paste allemaal niet en de handleiding in steenkolen Nederlands sloeg kant noch wal. De prachtige uitvinding verdween ergens achterin de voorraadkast. Nooit meer teruggezien. Ja een keer. Toen mijn vrouw, in een vlaag van voorjaarsopruimwoede, de kast leegtrok en mij vroeg wat ik ook alweer met de ‘Box-in-prepare 2000’ van plan was.

Wij bleven, tijdens het zappen, hangen bij het verkoopkanaal. De gerechten die werden geprepareerd in de ‘Express cooker’ zagen er geweldig uit. Het viel mij op dat het steeds een gerecht was. Hoe moet dat dan als je een groot gezin hebt? Zes van die dingen? Of is het een soort gourmetten? Ieder zijn eigen ‘Express cooker’ aan tafel, gezellig wat dan ook bakken.

Hoe heb ik ooit zonder gekund? Dat gevoel trof mij ook bij het volgende product. De ‘Nicer Dicer’. Een handmatige snijmachine voor alles wat je maar wilt. Een hyperactieve kok liet ons zien wat hij er allemaal mee kon doen. Ongelooflijk. Nauwelijks afwas meer! Alle fruit en groenten werden in een handomdraai op allerlei manieren gesneden. Ideaal ook voor feestjes, voor de groenten schaal met dip. Ik kom regelmatig op feestjes, maar de feestjes met een schaal met gesneden groentes zijn niet de leukste feestjes.

Wanneer je goed kijkt naar de producten zien ze er wel heel erg uit als een product uit het aanbiedingen schap bij de Action, maar dan tegen woekerprijzen. Maar als ik nu zou bellen, kreeg ik er ongelooflijk veel opbergbakjes bij. Helaas hebben wij daar al meer dan genoeg van. Een deel staat in de koelkast, om ooit nog eens te gebruiken. De inhoud althans.

Schijnbaar is hier nog een steeds een markt voor. Maar ieder weldenkend mens denkt toch wel iets beter na? Blijkbaar niet. Op Facebook werden er advertenties geplaatst voor het aankopen van Bitcoins. Aangeprezen door bekende Nederlanders. Naar later bleek volkomen illegaal, maar zo zag het er niet uit. Op de radio hoorde ik een man, zo te horen weldenkend, die met deze flessentrekkerij voor bijna een ton het schip was ingegaan.

De mens wil blijkbaar genaaid en verneukt worden. ‘To good to be true’ is exact dat wat het is. Maar wie of wat kun je nog geloven? Zelfs de grootste grutter van Nederland verkoopt chemisch gekleurde maishaartjes als zijnde saffraan. Wij zijn overgeleverd aan de marketingmachines van Unilever. Over smaak schijn je niet te kunnen twisten. Daar heb ik een andere mening over. Morgen wordt de ‘Nicer dicer’ hopelijk geleverd. Dan heb ik nog twee dagen om het terug te sturen, als het niet bevalt. Maar daar ga ik maar niet vanuit.