Dollard Route 2018: een jaar met goede cijfers

"2018 was een zeer geslaagd seizoen voor het veer MS Dollard, maar ook voor het grensoverschrijdende fietstoerisme", verklaart Landrat Matthias Groote, voorzitter van de Internationale Dollard Route (IDR). Er heerste dan ook een prima stemming tijdens de recente ledenvergadering van de IDR die op de Fraeylemaborg in Slochteren werd gehouden.

Vorig jaar zijn er 81.621 fietsers geteld bij het telstation in Soltborg. Afgezien van de Dollard Route, lopen hier ook de fietsroutes Ems- en de Nordseeküsten-radweg. In 2017 waren dat er 65.533. Vanwege de warme zomer kon er tijdens het seizoen, van 1 april tot 31 oktober, een sterke groei van 29,2 procent worden geregistreerd.

't Waar

In het kader van het INTERREG V-A stimuleringsproject ‘Wadden-Agenda’ zijn er in september langs het Nederlandse deel van de IDR nog twee extra fietstelstations ingericht: in 't Waar en in Uithuizen. Daarnaast zullen er dit seizoen bij beide Nederlandse fietstelstations en bij de locatie Soltborg enquêtes onder de fietsers worden gehouden. 

Op twee na beste resultaat

In 2018 vervoerde het passagiersschip MS Dollard in totaal 6.043 personen. Ter vergelijking: in 2017 waren het 5.412 passagiers. Dit was het op twee na beste resultaat sinds de start van de veerdienst met de MS Dollard in het seizoen 2010. Sindsdien zijn er ruim 51.000 passagiers en 26.800 fietsen vervoerd. Aan het begin van het veerseizoen in 2018 is de MS Dollard verkocht aan de rederij Freimuth. De samenwerking is uitstekend verlopen. Bijna alle bemanningsleden werken nu ook voor de nieuwe rederij. 

Volgens Uli Schmunkamp heeft ook de investering in de vernieuwde website vruchten afgeworpen. De webpagina is nu geoptimaliseerd voor smartphones. Deze vernieuwing was noodzakelijk geworden omdat er in 2018 al 61,4 procent van de bezoekers de pagina hebben bezocht met een smartphone of tablet. In 2016 lag dit percentage nog op 44,4 procent. 

Website vertaald in het Nederlands

Bovendien is de website over de Dollard Route grotendeels in het Nederlands vertaald: www.dollard-route.nl. En met succes, want de Nederlandse versie trekt steeds meer bezoekers. Hun aantal steeg met bijna 50 procent. Volgens voorzitter Matthias Groote is er sprake van een duidelijke tendens: "Afgezien van de digitale infrastructuur, wordt ook de digitale koppeling van het toeristische aanbod steeds belangrijker, zeker ook bij de grensoverschrijdende samenwerking."

Cora-Yfke Sikkema

Tijdens de ledenvergadering werden Wethouder Hermannus Blok van Het Hogeland en Cora-Yfke Sikkema, burgemeester van de gemeente Oldambt, gekozen als bestuurslid.