Wat doet die fietser op de rijbaan?

Het geluid van een claxonerende auto kan Henk Akkerman wel dromen. Bijna elke dag zijn er wel automobilisten die hem er fijntjes op willen wijzen, dat hij met zijn fiets op de fietsbaan thuishoort, en niet op de rijbaan. "Blijkbaar is er nog veel ondduidelijkheid", zegt Henk.

De Winschoter legt dagelijks per fiets de afstand af tussen zijn woonplaats Winschoten en Vlagtwedde, waar hij een 'optiekzaak', Frey Oogzorg, runt. Henk doet dat op een zogenoemde speed pedelec, die een snelheid van 45 tot 47 kilometer per uur kunnen halen. 

Deze zogenoemde speedbikes worden gezien als bromfietsen. Hierdoor is een geel kentekenplaatje en een fietshelm verplicht.

"Vooral bij stuk Morige, even ten zuiden van Blijham aan de oude weg van Blijham naar Wedde, met veel bochtige wegen is het raak. Daar is het altijd raak. Claxonneren en die blik van 'Wat doe jij op de weg?'"

"Er is blijkbaar nog veel onduidelijkheid over de speed pedelec, die juist wordt gezien als alternatief voor de auto", zegt Henk. "Op bijvoorbeeld de weg tussen Winschoten en Oude Pekela, Zuiderveen, is bijvoorbeeld niet toegestaan om het de speed pedelec op de fietsbaan te rijden."