Reizigers waarderen busvervoer in Groningen en Drenthe positief

Veel mensen maakten ook vorig jaar gebruik van het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe. Ze zijn goed te spreken over de kwaliteit ervan. Dat blijkt uit cijfers van de landelijke OV-Klantenbarometer van 2018. Uit het jaarverslag van het OV-bureau komt een lichte groei van het gebruik van de bus naar voren.

Reizigers waarderen de bussen in Drenthe en Groningen met 7,6 voor al het busvervoer samen in beide provincies en een 7,8 voor de Qliners 304 en 314 (ondergebracht in een aparte HOV-concessie). De overige Qliners en de Q-link lijnen scoren resp. een 8,0 en een 7,4. Het totaalbeeld is positief, met enkele uitschieters naar boven en ook een aantal verbeterpunten. Het landelijke cijfer voor het regionale openbaar vervoer is een 7,7.

Zitplaats

De cijfers voor beschikbare zitplaats, stiptheid, frequentie en informatie bij vertragingen zijn lager dan voorheen. Nadere analyse zal moeten uitwijzen wat hier de oorzaken van zijn. Voor het busvervoer samen in beide provincies zijn de scores voor klantvriendelijkheid van de chauffeurs, de rijstijl van de bestuurder, schone voertuigen en het (minder hinderlijke) geluid in de bussen hoger dan in 2017.

Meer resultaten over de klanttevredenheid zijn te vinden op www.ovklantenbarometer.nl. Het Digitaal Reizigerspanel (reizigers wordt een aantal keren per jaar naar hun mening gevraagd) is te vinden op www.praatmeeoverhetov.nl.