Is er reden om terug te verlangen naar de jaren vijftig?

In de nieuwe serie 'De (h)eerlijke jaren 50' schetst de NTR een divers beeld van het leven in de jaren vijftig aan de hand van vier regio’s verspreid over Nederland. Is er reden om terug te verlangen naar die tijd? In aflevering 4, uitgezonden op dinsdag 30 mei vanaf 20.25 uur op NPO2, komt de regio Stadskanaal aan bod.

Philips opent in 1955 een vestiging in Stadskanaal met elf medewerkers. Alles is nieuw, de personeelsmedewerkster wordt er zelfs nog op uitgestuurd om kapstokjes te kopen bij de plaatselijke middenstand. Het filiaal groeit snel en vijf jaar later zijn er al rond de duizend medewerkers.

Mee in de vaart der volkeren

Het is even wennen aan het werken in de fabriek waarbij de onderbaas steeds over je schouders meekijkt of de productie wel wordt gehaald. Maar de werkgelegenheid betekent vooral de opbloei van heel Stadskanaal. Tevreden winkeliers, woningen, een schouwburg, sportverenigingen, modeshows en - niet te vergeten - hoger onderwijs voor kinderen uit de lagere standen; Stadskanaal gaat in de jaren 50 mee in de vaart der volkeren.  

Bewoners halen herinneringen op en vertellen over de veranderingen in de jaren 50. Vrolijke verhalen over de onderlinge solidariteit, het eerste eigen huis, gezellig rond de radio. Maar ook sombere verhalen over armoede, strenge hospita’s, en het uitzwaaien van familieleden die naar verre oorden vertrekken.

In de serie komen naat Stadskanaal ook  Mill-Langenboom, Den Haag en de Zaanstreek aan bod.