Herdenking in Vlagtwedde

'Comité 4 mei – Vlagtwedde' nodigt een ieder uit voor het bijwonen van de kranslegging, de declamatie, het luisteren naar de gedichten voorgedragen door leerlingen van de basisscholen en naar de toespraken bij het monument aan de plaatselijke Kerkstraat op zaterdag 4 mei. De stille tocht voorafgaand aan de herdenking begint om 19.25 uur bij MFA ’t Aambeeld.

Het Joodse echtpaar Arthur en Rosalinde Gilbert uit de Verenigde Staten heeft in 1982 een groot bedrag beschikbaar gesteld voor een speciaal doel. Zij deden dit uit dankbaarheid voor de hulp, die de Nederlandse bevolking in de Tweede Wereldoorlog aan haar Joodse medeburgers heeft verleend. Om de doelstelling te verwezenlijken is Stichting Februari 1941 opgericht.

Deze stichting heeft in 1987 het gemeentebestuur van Vlagtwedde en de beide basisscholen in het dorp, obs De Clockeslach en cbs De Zaaier benaderd om het monument aan de Kerkstraat te laten adopteren door de hoogste groepen van de
beide scholen. Het gaat daarvij om het moreel, geestelijk adopteren, het kennis nemen van de achtergronden van het monument en vooral wie herdacht worden. Het gaat dus niet om het onderhouden en het schoonmaken er van.

Op zaterdag 4 mei wordt er vanaf 19.35 uur een bijeenkomst bij het monument gehouden. Kinderen zullen declameren, afgewisseld met muziek van Dindua. Er worden kransen gelegd, er wordt twee minuten stilte in acht genomen en ter
afsluiting wordt het Wilhelmus gespeeld en gezongen.