Partijen in de clinch over twee woningen aan de H.J. Siemonsstraat in Finsterwolde

Programmamanager Tijmen Hordijk van RWLP (Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan) Oost-Groningen vat het kernachtig samen. "Er zijn drie mogelijkheden: sloop van beide woningen, renoveren van één woning, of alleen slopen van één woning." Het dossier H.J. Siemonsstraat 44 en 46 in Finsterwolde sleept zich al anderhalf jaar voort. En een oplossing voor de impasse lijkt nog altijd niet in zicht.

Een korte schets: Harry Boven woont met zijn partner aan de H.J. Siemonsstraat 44. Zijn koophuis, de helft van een twee-onder-één-kapwoning), is met een zogenoemde piramidedak verbonden aan het pand H.J. Siemonsstraat 46. De eigenaar van dit huurhuis is een tijdje geleden overleden en de woning is sindsdien behoorlijk in verval geraakt.

Eigenaar van 'nummer 46', Woningcorporatie Acantus, wil dit pand slopen en ook het pand van 'buurman' Boven. Klein probleem: Harry Boven wil niet weg, althans niet voor het geld dat hem geboden is. "Acantus wil ons uitkopen om beide woningen te kunnen slopen", zegt Boven, "maar er is een dermate laag bedrag geboden, dat we - als wij dit bedrag accepteren - met een behoorlijke restschuld blijven zitten. 

Boven zegt zijn huis gekocht te hebben voor 110.000 euro. Hij wil er minimaal tussen de 120.000 en 130.000 euro voor hebben. "Wij zijn echte tuinliefhebbers en hebben, nadat we het huis hadden gekocht, de tuin behoorlijk aangepakt. Er zijn bomen geplant, struiken, bloemen, noem maar op. Bovendien brengt een verhuizing ook andere kosten met zich mee, zo leert de praktijk. Verhuizen kost geld."

De Finsterwolde zegt dat Acantus de taktiek van de lange adem toepast. "Ze laten amper iets van zich horen. Bovendien laten ze het pand aan de H.J. Siemonsstraat 46 verloederen. Veel achterstallig onderhoud. Het huis moet nodig gerenoveerd worden."

Dat Acantus, in zijn ogen niet over de brug wil komen, grijpt Boven behoorlijk aan. Zo erg zelfs dat hij ziek thuis zit. "Spontane huilbuien door de stress", zegt hij.

Maar renoveren wil Acantus logischerwijze niet. De woningcorporatie wil de woning juist slopen, en steekt dus geen geld in renovatie. 

Communicatiemedewerkster Marijke Hoekstra van Acantus laat in een reactie weten, dat Acantus in dit geheel eigenlijk geen partij is. "Acantus is eigenaar van H.J. Siemonsstraat 46, niet van het huis van Boven, dat is particulier bezit. Wij hebben deze zaak uitbesteed aan RWLP."

Volgens Hoekstra, die aangeeft dat de bouw van vier in de H.J. Siemonsstraat geplande huurwoningen los staat van deze kwestie, moeten de eigenaar, Harry Boven, er dus uit zien te komen met RWLP Oost-Groningen en de gemeente Oldambt.

De bal ligt daarmee - zo stelt Hoekstra althans - weer bij programmamanager Tijmen Hordijk. Die zegt: "Deze kwestie loopt al anderhalf jaar. En er zit, tot ieders frustratie, geen schot in. En dat terwijl iedereen er bij gebaat is dat er op korte termijn een oplossing komt."

Hordijk stelt dat Acantus en Boven om tafel moeten. "Wil er gesloopt worden dan zal er andere woonruimte gezocht moeten worden voor Boven." En verder: "Beide partijen moeten water bij de wijn doen. En wij willen daarin bemiddelen, ook financieel, al zijn onze financiële middelen ook niet al te ruim."