Klots - Foodmarkt (column David Stolk)

Natuurlijk weet ik dat wij, hier in een krimp- en achterstandsgebied, moeten denken in mogelijkheden en kansen, maar ik moest toch even lachen toen ik het bericht las. De gemeente Oldambt onderzoekt de mogelijkheid om een foodmarkt te vestigen in de binnenstad van Winschoten.

Volgens mij hebben de initiators van de ‘Wereldbazaar’ dat onderzoek al menigmaal gedaan. Echter heeft het project, onder andere door bewuste vertragingstactieken van de gemeente, nooit een kans gekregen.

Vorig jaar ben ik eens in de Foodhallen in Rotterdam geweest. Wat je daar aantreft is ongelooflijk. De wereld van het consumeren ligt aan je voeten. De meest bijzondere en idiote producten zijn daar te krijgen. Allerlei opmerkelijke vormen van bestaande producten en de meest exotische vlees-, groente- en vissoorten worden er verhandeld alsof het een pond snijbonen is. Rotterdam telt dan ook vele overzeese culturen. Voor een mooie bloemkool of een ons schouderham moet je in de overdekte ‘souk’ goed zoeken.

Op het stadhuis in Winschoten denken de beleidsbepalers dat zij de wijsheid in pacht hebben. Natuurlijk wordt er onderzoek gedaan, maar de uitkomst laat zich raden. Er wordt weer een ondernemer gevonden die zo gek is om in het project te stappen met de nodige subsidie. Om zodoende de bestaande horeca, winkels en marktkooplui het beleg op hun spaarzame boterham te ontnemen. De bedoeling is om weer reuring te krijgen in de binnenstad.

In de Foodhallen in Rotterdam is het inderdaad lekker druk. Het geurt en kleurt vooral Oosters. Maar nogmaals, dat was toch al eens bedacht? De bewuste ondernemer zou de binnenstad, middels een kabelbaan, daarin toch ook betrekken? Misschien is het oude ziekenhuis wel een optie? Nee, sorry, daar zitten nu andere ‘huurders’ in.

Aan de andere kant kun je je afvragen of er wel markt voor is. De huidige wekelijkse marktkooplui klagen nu al steen en been. De markt is in de afgelopen jaren al flink in grootte afgenomen en de kramen staan versnipperd over het grootste tochtgat van Winschoten. Met deze kennis zou ik inderdaad ook de haalbaarheid van een foodmarkt onderzoeken. Ik hoef er weinig onderzoek voor te doen. Het meest Oosterse op de huidige markt zijn een broodje bapao en een Vietnamese loempia en dat kraampje is de afgelopen jaren ook niet uit zijn voegen gebarsten.

Uiteraard zijn er tal van kansen en mogelijkheden in het prachtige Oldambt. Ik zou dat aan de markt overlaten. Laat ondernemers dat zelf ervaren en uitzoeken. En dat alles tegen eerlijke, concurrerende en marktconforme prijzen. Zonder daar de maakbaarheid van een overheid op los te laten. Mochten ze het toch gaan doen, een dergelijke foodmarkt, dan moeten er zeker kibbeling en verse frikadellen speciaal worden verkocht, anders heeft het project helemaal geen kans.

Ik heb trouwens laatst een product op Winschoten24 proberen te bestellen, maar de WiFi in de binnenstad deed het niet. Maar dit terzijde….