Internet en tv bij grootste providers wederom duurder

De tarieven voor internet en tv stijgen ook dit jaar weer bij KPN en Ziggo per medio dit jaar. Het is het vijfde jaar op rij dat de twee grootste internetproviders hun prijzen verhogen.

Sinds 2017 zijn de prijzen voor alle internet- en tv-pakketten gemiddeld met zo’n 17 procent gestegen, dat is in totaal een stijging van bijna 80 euro. Gemiddeld gaat het in 2019 om een bedrag van ruim twee euro per maand, zo’n 20 tot 30 euro op jaarbasis. Dat meldt Pricewise.

Bellen

Bovendien verhogen beide providers de kosten voor bellen. Daartegenover staat dat de internetsnelheid van een aantal pakketten wordt verhoogd, soms wel tot 25 procent. Ook bij de verdwijnende providers Telfort en XS4ALL gaan de tarieven omhoog. Hier staan echter geen snelheidsverhogingen tegenover. Belangrijkste reden voor de tariefstijgingen is de hoge netwerkinvestering die nodig is om te voldoen aan het explosieve dataverbruik van Nederland. Bij de andere grote internet- en tv-provider, T-Mobile, zal er – behalve een inflatiecorrectie van 1,7 procent die eerder werd doorgevoerd – geen tariefverhoging plaatsvinden. 

Aanzienlijk

Hans de Kok, directeur Pricewise: “De verhogingen van de tarieven voor de internet- en tv-pakketten zijn opnieuw aanzienlijk. Voor sommige pakketten staat daar een verhoogde snelheid tegenover, voor sommige pakketten niet. Het gaat om prijsstijgingen tot zo’n 6 procent en dat gaat om tientjes per jaar. Die extra kosten voor internet, tv en bellen komen bovenop de al forse vaste lasten die in 2019 stegen tot maar liefst circa 7000 euro voor een gemiddeld huishouden.”