Gemeenteraad Westerwolde stemt kreunend en steunend in met nieuw afvalbeleid

De gemeenteraad van Westerwolde heeft woensdagavond, tijdens een ingelaste raadsvergadering, ingestemd met een nieuw afvalplan. Hoewel uit onderzoek van Giraf Results is gebleken dat het afval scheiden aan de bron (door de burgers zelfs) het beste is, pleit wethouder Brunen juist voor nascheiding. Met 11 tegen 7 schaarde de raad zich, zij het kreunend en steunend, achter zijn voorstel.

De fracties van VVD, Gemeentebelanden en de PvdA, met uitzondering van Henk Brouwer, stemden vóór. Brouwer ging voor het eerst in 22 jaar raadslidmaatschap niet mee met zijn partijgenoten en steunde het door CDA en GroenLinks ingediende amendement. Wilt Meendering (CDA) benadrukte in dat amendement nog maar eens dat bron- en nascheiding van afval uit verschillende rapportages als beste scenario uit de bus komt. Het leidt bovendien tot 10 procent minder restafval, zo stelde hij.

Eize Hoomoedt voegde hieraan toe dat de gemeente de prikkel om afval aan de bron te scheiden niet moet weghalen. Hij pleitte onder meer voor het aanstellen van afvalcoaches, om de burger te 'leren' hoe ze hun afval beter kunnen scheiden. "In andere gemeenten zijn daar goede resultaten mee bereikt."

Meendering liet nog weten dat in de voormalige gemeente Bellingwedde het scheiden van afval naar volle tevredenheid verloopt. Het nieuwe afvalplan staat volgens hem haaks op de aangenomen visie duurzaamheid. Hij denkt dat er voor Brunen, in de communicatie richting de burger, nog veel werk aan de winkel is nu het nieuwe afvalplan is aangenomen.

Kritisch

Fractievoorzitter Stienus Melis (PvdA) stemde, samen met zijn partijgenoten José Molle en Roelof van Dam (Wim Eilert was woensdagavond afwezig) dus vóór, maar was wel kritisch: "We staan met de rug tegen de muur. Als we met de hele fractie tegenstemmen, lopen we het risico dat dat de gemeente 500.000 euro kost. Daarmee willen we onze inwoners niet belasten."

Ook Gemeentebelangen en de VVD kozen dus partij voor Brunen. De wethouder, die er hiermee zonder noemenswaardige kleerschuren vanaf kwam, trok nog wel het boetekleed aan. "Ik geef toe dat het proces niet vlekkeloos is verlopen."

Er moet op 1 januari 2020 harmonisatie komen van het afvalbeleid in de gemeente Westerwolde. Berekend is dat de kosten voor afvalledigingen per jaar op gemiddeld 190 euro per huishouden uitkomt.

Meer op: https://hetstreekblad.nl/artikel/1011913/nieuw-afvalbeleid-westerwolde-aan-de-bron-scheiden-of-nadien-in-de-fabriek.html