Rondleiding Pioniers van het volksgeluk op het kerkhof bij de Wedderwegkerk in Oude Pekela

Tijdens het Kerkenpad Oost-Groningen op 1 juni geeft schrijfster en historica Inge Dekker rondleidingen op het kerkhof bij de Wedderwegkerk in Oude Pekela. De rondleidingen starten om 11.00 uur en 13.00 uur en duren ongeveer een uur.

Onlangs verscheen bij de Stichting Oude Groninger Kerken het boekje Pioniers van het volksgeluk (Kerkhovenreeks nr. 21). De in Oude Pekela wonende schrijfster geeft hierin een inkijkje in de sociale geschiedenis van dit bijzondere dorp in de 19e eeuw. Deze periode van economische bedrijvigheid in turfwinning, scheepsbouw en zeevaart bracht ook sociale hervormers naar de jonge veenkolonie. Een aantal van hen heeft nog steeds een laatste rustplaats rondom de kerk, al zijn hun graven haast niet meer leesbaar.

Hendrik Wester

Onderwijshervormer Hendrik Wester kon in Oude Pekela in 1793 een voor heel Nederland innovatief schoolgebouw realiseren. Ook dominee Marcus Jan Adriani zette zich in voor beter onderwijs en het vergroten van mogelijkheden voor ‘minvermogenden’: de armere klasse. Zo zorgde hij dat een aantal dove Pekelder kinderen een opleiding kreeg aan het Guyot-instituut in Groningen-stad. Een van de langst zittende burgemeesters van Oude Pekela, Tjakko Borgesius, richtte in 1850 een studiefonds op voor jongens om een zeevaartopleiding te volgen. Een bloeiende en boeiende periode waar veel over te vertellen valt.

Inge Dekker neemt belangstellenden in de rondleiding mee langs de graven van deze hoofdrolspelers rond de Wedderwegkerk. In deze oudste kerk van de Pekela’s zijn tussen 10.00 en 16.00 uur portretten van bekende en minder bekende Pekelders te zien. Er is koffie en thee, en voor de liefhebbers is het orgel te bespelen.

Deelname

Deelname aan de rondleiding kost 10 euro. Dit is inclusief een exemplaar van de onlangs verschenen publicatie Pioniers van het volksgeluk (normale bestelprijs 6 euro, exclusief porto). Aanmelden kan via info@studiobladgroen.nl. Per rondleiding is plek voor ongeveer 12 personen.

Fietsroutes

Op de website www.kerkenpadoostgroningen.nl zijn diverse fietsroutes te vinden die onder andere langs de Wedderwegkerk voeren.