Schutsemarkt en Heeresveldspringen vieren 30-jarig bestaan

De bekende Schutsemarkt in Nieuwe Pekela wordt zaterdag 8 juni gehouden. Op dezelfde dag vindt in het plaatselijke wandelpark het aloude, vertrouwde Heeresveldspringen plaats. Een concours hippique voor springruiters en amazones. Beide evenementen vinden dit jaar voor de 30e keer plaats.

"Vanwege beide jubilea gaan we extra onderdelen aan markt en springwedstrijden toevoegen”, zeggen beide respectievelijke voorzitters Remko Cannegieter en Erik Schuringa. Burgemeester Jaap Kuin van Pekela en de voormalige eerste burger van ‘Pekel’, Meindert Schollema, lossen om half tien bij het vroegere gemeentehuis het startschot. Wat er daarna gebeurt is een verrassing.

Direct na de opening volgt een mini concertje van fanfaregezelschap Excelsior. Daarna volgt een rondleiding voor genodigden over het marktterrein. Die gaan vervolgens koffiedrinken op een terras dat is ingericht voor de Pekelder fysiotherapie. De 30e Schutsemarkt wordt aangekleed met bogen. Volgens Cannegieter geeft dat een leuk effect. Op de markt, die weer zal worden bevolkt door zo’n honderd standhouders, komen enkele gratis toegankelijke elementen, waaronder bungeespringkussen en een 10 meter hoge klimwand. Ook is er veel muziek. Nikkelen Nelis, twee shantykoren en de lokale popband Hard Labour. Een steltloper met een pratende kip fleurt het marktgebeuren verder op evenals de streetband van Excelsior.

Kunst of Kitsch

In het Kapiteinshuis wordt van tien tot vier Kunst of Kitsch gehouden. Mensen met antieke spullen kunnen bij antiquair Henk Sprik uit Smilde hun voorwerpen op waarde laten taxeren. Per persoon mogen twee artikelen worden aangeboden.

Dit jaar worden de hippische wedstrijden in het aanpalende park op twee dagen afgewerkt. Volgens Erik Schuringa, voorzitter van de organiserende vereniging Niop, worden op de zaterdag ook springwedstrijden gehouden in Eext. "Daarom hebben we dit keer minder deelnemers. " Toch rekent hij op beide dagen – ‘s zondags springen de pony’s - in totaal op zo’n 500 starts. Voor de Z- en ZZ-rijders wordt weer de Grote Prijs van Nieuwe Pekela verreden. De winnaar toucheert 650 euro. Ter gelegenheid van het jubileum wordt een extra prijs ingezet; de Scheepsjagersbokaal met een bedrag van 250 euro. Alle winnaars van de aanwezige categorieën nemen (met handicap) deel. Voor de pony’s gaat het om de Lutje Scheepsjagersbokaal. Beide wedstrijden op de zaterdag worden vanaf half drie verreden.

Bert en Fré Heijerman

Schutsemarkt en Heeresveldspringen werden, na drie keer een braderie te hebben gehouden, in 1989 voor de eerste keer georganiseerd. Initiatiefnemers waren destijds de gebroeders Bert en Fré Heijerman. Eerstgenoemde was voorzitter van de plaatselijke handelsvereniging en broer Fré zwaaide de scepter bij ruitervereniging Niop. Beiden vonden dat in Nieuwe Pekela meer reuring moest komen. Hun plannen vonden alom instemming.