Plannen voor groot zonnepark in Oude Pekela

Als alle benodigde vergunningen zijn verstrekt en er van geen enkele kant meer bezwaren zijn, kunnen de initiatiefnemers in het dorp Oude Pekela beginnen met de bouw van een groot zonnepark met een oppervlakte van rond de 70 hectare.

Pal tegenover restaurant De Pekelahof zijn op ruim 50 bunder een groot aantal stellingen met daarop zonnecellen gepland. Voor de rest van het terrein zijn recreatieve plannen met wandel-, fiets- en ruiterpaden, een akker voor weidevogels en kleine kavels met bos. Ook zijn in het gebied een 13 meter hoge uitkijktoren en parkeermogelijkheden getekend. De initiatiefnemers zijn Dun Agro (hennep) en Schoorlemmer Landbouw. De geschatte investering bedraagt 40 miljoen euro.

Het nog te bouwen park krijgt een vermogen van 52 megawatt. 4000 Pekelder huishoudens kunnen daarvan elektriciteit betrekken. Belangstellenden kunnen aan het project deelnemen door panelen te kopen of te huren. Daarbij kan tevens gebruik worden gemaakt van het principe de zo geheten postcoderoos.

Pekela Duurzaam

Met de coöperatie Pekela Duurzaam zijn de investeerders inmiddels gesprekken begonnen om aandeelhouder te worden. Het hennepverwerkend bedrijf Dun Agro is met ASR Levensverzekeraar ASR eigenaar van 50 hectare van de beschikbare grond. Schoorlemmer Landbouw bezit 20 bunder.

Het Pekelder zonnepark is ontwikkeld met de naaste buren en met Staatsbosbeheer. Laatstgenoemde gaat waarschijnlijk de ecologie beheren. Vermoedelijk volgende maand wordt vergunning aangevraagd. Volgend jaar zou met de bouw kunnen worden begonnen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de Coöperatie Duurzaam Pekela en met genoemde initiatiefnemers.