Klots - Genoemd (column David Stolk)

Wow wow wow! Eindelijk na 44 jaar mogen wij de beker weer mee naar Nederland nemen. Een onwaarschijnlijke prestatie van… van… ja wie eigenlijk? Natuurlijk gaan alle credits naar de jonge en frisse man uit Spijkenisse. Alles kwam grotendeels uit zijn eigen koker.

Ik hoorde dat bij menig liedje dezelfde componist en producer betrokken zijn geweest. Dat geloof ik direct, want wat een baggermuziek werd er opgevoerd. Maar goed, het blijft een vermakelijk evenement dat altijd reuring geeft.

Volgend jaar is het de bedoeling dat Nederland het festival gaat organiseren en na het ellenlange tellen van de stemmen, waar ‘Les Pays Bas’ als beste uit de bus kwam, volgden er direct diverse tweets met kandidaatstellingen. Zo ook Schiermonnikoog, omdat ze daar altijd als eerste klaar zijn met het tellen van de stemmen. Natuurlijk stelde Amsterdam zich kandidaat maar dan zonder CO2 spuiende auto’s, alcoholarm en geen feestjes met vis of vlees. Het schijnt dat een stad een zogenaamd bidbook moet uitbrengen. Ik stel Assen voor. Of Grolloo. Daar staat een tent voor ruim 10.000 bezoekers. Maar dat zal wel niet gebeuren, het noorden is veel te ver rijden. Misschien kan een of andere derderangs prins de Martiniplaza kopen, wellicht maken wij dan een kans.

Maar welke frisse gezonde Nederlanders moeten dan het hele circus aan elkaar praten? In Tel Aviv konden ze niet kiezen en stonden er vier elk een zinnetje op te dreutelen. Nee, mijn voorstel is toch echt twee presentatoren te nemen. Een mannetje en een vrouwtje. Of moet je dan iets transgenders er tussen zetten? Voor de verhouding. Maar wellicht zitten die wel
tussen de deelnemers toch?

Natuurlijk komen de geijkte namen weer langs. Chantal Janzen, Gordon, Gerard, Jan Smit of iets anders uit Volendam. Want het komt wel uit de koker van de grootste familie van Nederland. Het gonst al in de Hilversumse gangen. Wie wordt er gevraagd? Wie wordt er al genoemd? Het is natuurlijk een grote eer om de voorgekookte zinnetjes voor te lezen en welke spontaniteit dan ook overboord te gooien. Ik zou dat dus als Nederland volledig anders doen. Paul de Leeuw samen met Edsilia Rombley, dat lijkt mij nu de ideale combi. Ik heb wel gehoord dat ze Fatima Moreira de Melo hebben gevraagd om niet mee te doen aan de voorrondes. En Gerard Joling heeft een nieuwe versie van Shangri-La opgenomen, om alvast in de stemming te komen.

Het schijnt in mediakringen normaal te zijn om jezelf vooral naar voren te schuiven. Bij deze. Ik zou graag het songfestival willen presenteren. Dat maakt me dan ook niet zoveel uit met wie. Willeke Alberti of Ruth Jacott, ik vind het prima. Voor de gelegenheid ben ik direct lid geworden van de Tros en geabonneerd op de Avrobode en de Televizier. Om zodoende een
goede kans te maken. Mijn voorwaarde is wel dat het in het noorden wordt georganiseerd, anders is het mij te ver rijden.