Open Torendag in het Oldambt

Het is zaterdag 8 juni weer Open Torendag in de provincie Groningen. In het Oldambt worden de torens van Winschoten, Finsterwolde en Termunten opengesteld. In d’Olle Witte in Winschoten bespeelt en demonstreert gastbeiaardier Sjoerd van Geuns het carillon. De torens zijn open van 13.00 tot 16.00 uur, d’Olle Witte van 12.00 tot 17.00 uur; de toegang is gratis.

Traditiegetrouw staan op de tweede zaterdag in juni de deuren van torens met een carillon in onze provincie wijd open. Bezoekers kunnen dan niet alleen kennis maken met wat er in de torens te zien is, maar ook de beiaardier achter het klavier aan het werk zien. Zo zal in Winschoten gastbeiaardier Sjoerd vam Geuns (Nieuwegein) tussen 13.00 en 16.00 uur de bezoekers ontvangen en het carillon demonstreren. Vanaf de toren kan men bovendien genieten van het mooie uitzicht op de stad.

Klokkengieterijmuseum

Ook het grote carillon in de tuin van het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee wordt tussen 13.00 en 16.00 uur regelmatig bespeeld. De museumtuin is te bereiken via het hek naast het museumgebouw). Wie ook het museum wil bezoeken, krijgt een euro korting op de entreeprijs.

Behalve de torens met carillon in Appingedam, Groningen (Martini), Middelstum en Veendam, is ook een groot aantal andere torens in de provincie opengesteld, waaronder die in Finsterwolde, Termunten en Noordbroek. Plaatselijke vrijwilligers staan de bezoekers daar graag te woord.

Welke melodie op de speeltrommel van d’Olle Witte?
Eind juni zet de stadsbeiaardier weer vier nieuwe melodieën, één voor elk kwartier, op de speeltrommel. Heeft u een melodie die u graag wilt horen? Tijdens Open Torendag kunnen daarvoor voorstellen worden gedaan. Dit kan een eeuwenoud gregoriaans lied of psalmmelodie zijn, maar ook een popliedje of bijvoorbeeld een menuetje van Haydn. Veel is mogelijk, mits de melodie herkenbaar blijft op klokken. De beiaardier zoekt de meest geschikte melodieën uit en bewerkt die voor de speeltrommel.

Verzoeknummers kunnen onder meer via Facebook (fb.me/carillonwinschoten) op het daarvoor bestemde formulier worden aangemeld. De vier gekozen melodieën zullen tot half december elk uur van de toren klinken.