Wiesneus-prijzen voor leerlingen De Höchte in Alteveer

Leerlingen van cbs De Höchte in Alteveer werden woensdagochtend verrast door een bezoek van Henk Scholte van het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). Samen met streektaalzanger Bert Hadders bezocht hij leerlingen van groep 7/8 die in de Meertmoand Streektoalmoand mee hebben gedaan met verschillende prijsvragen en puzzels in de Wiesneus.

De Wiesneus is het Groningstalig magazine voor het basisonderwijs.  Onder de groep 7/8-ers van De Höchte waren dertien goede inzendingen. Zij - en de andere klasgenootjes - werden getrakteerd op een muzikaal optreden van Bert Hadders en een voorleessessie van Henk Scholte uit het nieuwe Groninger jeugdboek Katjewaai van schrijfster Gré van der Veen.

Verhalen, gedichten, liedjes

Afgelopen maart bracht het CGTC de eerste Groningstalige editie uit van de Wiesneus, een Nedersaksisch magazine voor basisscholen vol met verhalen, liedjes, gedichten, taalopdrachten en puzzels zoals de Woordzuiker, Feesthoudje en het in het Gronings invullen van een spreekwolk. Basisschool De Höchte in Alteveer is één van de scholen die de Wiesneus in de klas heeft gebruikt en de juiste oplossing heeft ingestuurd. Het CGTC ontving veel inzendingen. De groep 7/8 leerlingen van De Höchte zijn actief bezig gegaan met de Wiesneus en de prijsvragen. De winnaars van deze school ontvingen gisteren persoonlijk en uit handen van Scholte een prijzenpakket bestaande uit het boek Katjewaai en een speciale Grunneger goodiebag.

't Was n schier feest

‘t Was n schier feest’ . Zo luidde de oplossing van de Woordzuiker in de Wiesneus. Met het verrassingsbezoek, de muzikale intermezzo van Bert Hadders en Henk Scholte als verhalenverteller en uitreiker van de Wiesneus prijzen was het 'goud wezen doar in Alteveer'.  Als afsluiter van een geslaagde ochtend zongen Scholte en Hadders samen met de klas Mien toentje van Ede Staal.