Toekomstig Westerwolde, utopie of dystopie?

Stichting Artphy in Onstwedde/Wessinghuizen presenteert zaterdag 1 juni om 15.30 uur ‘Grontopia’, een verhalenbundel vol toekomstvisies over Westerwolde en omgeving.

De uitgave van de verhalenbundel is een onderdeel van het project ‘beek in beeld’, dat de stichting Artphy – met steun van de Kunstraad Groningen en het gebiedsfonds Westerwolde - vorig jaar gestart is en loopt tot september 2020.

De aanleiding is enerzijds de afronding in Westerwolde van de aanleg van de ecologische hoofdstructuur gelegen in de beekdalen van de Ruiten-, Mussel- en Westerwoldse Aa. Anderzijds de verwachting dat het landschap de komende decennia opnieuw grote veranderingen zal ondergaan.

Gevolgen en oplossingen

Drie wetenschappers, Rob Roggema, Floris van den Berg en Wieger Wamelink schetsen mogelijke gevolgen en oplossingen, in het algemeen en specifiek gericht op Westerwolde. Zeven auteurs – vijf ervaren SF-schrijvers (Erik Betten, Christien Boomsma, Tais Teng, Martijn Lindeboom en Bianca Mastenbroek) en de twee winnaars van de schrijfwedstrijd Toekomstig Westerwolde – voegen daar hun fictieve visie aan toe.

De eerste twee exemplaren van het boek worden zaterdag 1 juni uitgereikt aan wethouder Bart Huizing van Westerwolde en diens collega Goziena Brongers van Stadskanaal. Er zal een korte presentatie gegeven worden. Daarna is er gelegenheid om vragen stellen aan de auteurs en essayisten tijdens twee panels en deel te nemen aan de publieksquiz. De twee winnaars van de Schrijfwedstrijd ‘Toekomstig Westerwolde’ worden geëerd. De middag wordt muzikaal omlijst door Binnert Blom met zijn
klankschalen. De auteurs van het boek zijn aanwezig en beschikbaar voor signeren.

Het boek is in Artphy verkrijgbaar voor de prijs van 8,95 euro  en - na 3 juni - in de plaatselijke boekenwinkels.

Artphy

Artphy is gevestigd aan de Kempkebosweg 2 in Onstwedde. Momenteel is ook nog de tentoonstelling Back to MOHR te zien, met werk van 25 – grotendeels buitenlandse – afgestudeerde kunstenaars van het Frank Mohr Institute in Groningen.