Bloemetje van de Week voor Jury Burema uit Oude Pekela

Tientallen inwoners van Oldambt, de voormalige gemeente Bellingwedde en Pekela worden genomineerd voor het Bloemetje van de Week. Dit keer gaat het boeket bloemen naar Jury Burema uit Oude Pekela. Hij werd genomineerd door Leny Stratingh.

Leny schreef: “Ik nomineer mijn buurman. Hij lapt de ramen en onderhoudt de tuintjes van bijna de hele buurt .. Het is een topper!”

Buurvrouw Leny komt de initiatiefnemers van het Bloemetje van de Week, Jos Schaafsma en Pascal Meinders, al tegemoet als we naar het opgegeven adres lopen. “Ga maar achterom, ik denk dat ze in de tuin bezig zijn. Daar horen ze de deurbel niet.”

Inderdaad, Jury is achter het huis aan het klussen. Samen met zijn zwager Simon repareert hij de wasmachine. Jury’s echtgenote Antje komt ook naar buiten. “Bist ok aine, hé,” zegt ze tegen Leny. En tegen ons: “We hadden Leny ook wel kunnen opgeven voor het Bloemetje van de Week! Zij neemt geen tijd voor zichzelf. Altijd in de weer met de kleinkinderen.”

Leny zegt: “Ik woon hier nu tien jaar. Maar ik heb nog nooit zulke goede buren gehad.” Jury en Antje wonen 46 jaar in deze straat. “Het is hard veranderd in die tijd. Eerder kenden we iedereen hier. Dat is nu toch wel anders.”

Aan het werk

Vanaf zijn veertiende was Jury aan het werk. Eerst bij zijn vader die een stratenmakersbedrijf had. En toen bij de gemeente. Als stratenmaker en later bij de groenvoorziening. “Slijtage aan de knieën”, zegt hij. Nu, op zijn 69e , is hij alweer vier jaar bij huis. Maar stilzitten zit er niet in. En tijd tekort. “De enige keer dat hij stilzit, is met vissen. Dat is wel een hobby van hem,” zegt Antje. Jury: “Tot vorig jaar hadden we ook een vijver hier in de tuin. Met koi-karpers. Maar toen de folie lek ging, heb ik de vissen verkocht. Het was een grote klus om dat gat weer te vullen. Zo is er elk jaar wel wat.”

“Mijn kleinkinderen missen de vijver wel. Eerder klommen ze altijd op de schutting om bij de buurman de vissen te zien. Dat kan nu niet meer,” zegt Leny.

Jury blijkt meer te doen dan het onderhouden van tuintjes. “Een losse bezemsteel of een kapotte stofzuigerslag: breng het maar naar Jury. En we hoeven ook niet bang te zijn voor een meter sneeuw. Jury ruimt alles op,” zegt Leny. Hij werkt ’t liefst alleen. “Maar bij het ramenwassen komt Antje altijd achter hem aan met een emmertje water. Om de ruiten schoon te spoelen”, aldus de enthousiaste buurvrouw.

Nomineren

Iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week kan via www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek