Samen Voor Pekela bestaat tien jaar

De politieke groepering Samen Voor Pekela (SVP) in de gemeente Pekela bestaat 10 jaar. Het jubileum krijgt speciale aandacht op de komende Schutsemarkt rondom de stand van de partij, waar onder anderen diverse muziekgroepen zullen optreden.

Mede-oprichter en huidig wethouder Jaap van Mannekes is ingenomen met het 10-jarig bestaan en is trots op hetgeen zijn groepering in de gemeente Pekela tot stand heeft gebracht.

Aanleiding tot de oprichting van de SVP waren de perikelen in de plaatselijke PvdA een jaar of twaalf geleden. Tijdens een bijeenkomst van de top van genoemde partij werd lijsttrekker en beoogd wethouder Van Mannekes plotseling op een zijspoor gemanoeuvreerd. Dat leidde in de raad van Pekela in eerste instantie tot de afscheiding van Van Mannekes, die destijds verder ging onder de gelijknamige éénmansfractie. Een tijdje later volgde met mede-initiatiefnemer Harrie Hoiting de oprichting van de SVP.

Vier zetels

Tijdens de daarop volgende gemeenteraadsverkiezingen sloeg de SVP gelijk toe met maar liefst vier zetels. Grotendeels ten koste van de toenmalige Pekelder PvdA. In de daarop volgende jaren bleek de SVP een blijvertje met behalve Jaap van Mannekes, de raadsleden Lex Kupers, Grietje Norder-Smit en Els Winkels. Dezelfde formatie maakt nog steeds deel uit van de Pekelder gemeenteraad.

De SVP heeft als slogan ‘schoon, heel en veilig’. Nette en veilige buurten en wijken, strijden tegen vandalisme en een leefbare samenleving. Enig dipje in het beleid van de SVP was een aantal jaren terug het openhouden van het overdekte zwembad in Oude Pekela. Totdat ook de SVP inzag dat dit in financiële zin onmogelijk bleek. "Maar mede door ons beleid is er met gebouw De Binding wel iets moois voor in de plaats gekomen”, aldus Jaap van Mannekes.

De wethouder zegt dat zijn partij goed samenwerkt met de overige fracties. "En dat leidt in veel gevallen tot mooie resultaten.”