Enquête WoordWaark over regionale indeling Groninger taal

Steeds meer maken taalwetenschappers een onderscheid tussen drie soorten Gronings: Oost-, West- en Noord-Gronings, maar klopt dit wel? Het Centrum Groninger Taal en Cultuur zoekt de hulp van de Groningers en heeft een online enquête samengesteld over dit onderwerp.

Groningers spreken Gronings. Maar als je beter luistert, blijken er verschillende soorten Gronings te zijn. Iedere streek zijn eigen dialect. Sommigen zeggen dat er zeven of acht verschillende Groningse dialecten zijn, maar steeds meer maken wetenschappers een onderscheid tussen maar drie soorten: Oost-, West- en Noord-Gronings.

Hulp gezocht

Het Centrum Groninger Taal en Cultuur in Stad zoekt de hulp van de Groningers om te kijken of dit klopt. Onderzoekers van het CGTC hebben opnames gemaakt van sprekers van Oost-, West- en Noord-Gronings. Op de website zijn de opnames te beluisteren zodat het publiek kan meedenken en meepraten over twee vragen. Bestaan er inderdaad alleen maar deze drie soorten Gronings? Herkennen, met andere woorden, alle mensen uit Noord, West en Oost elkaar als ‘taalgenoten’ of zijn de verschillen daarvoor toch te groot? En een tweede belangrijke vraag is accepteren Oost, Noord en West van elkaar dat er maar twee andere soorten Gronings zijn.

Het CGTC biedt de Groninger twee mogelijkheden aan om te reageren op deze vragen. In de komende weken zal elke week een prikkelende stelling worden geponeerd waarmee geprobeerd wordt de discussie over Oost-, Noord-, en West-Gronings los te trekken, bijvoorbeeld: 'West- Gronings, dat is toch gewoon Drents', of 'Het Hogelands is het enige échte Gronings'.

Genuanceerde meningen

Voor de wetenschap zijn meer genuanceerde meningen nog interessanter. Daarom heeft het CGTC een vragenlijst opgesteld op basis van ons nieuwe grote project WoordWaark. Naar aanleiding van geluidsfragmenten kunnen mensen die Gronings spreken meedoen aan een enquête met betrekking tot de regionale indeling van de taal, de vele variaties daarin en ook over hoe Groningers die verschillen ervaren.

Enquête

De enquête kan online worden ingevuld via https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8uf5udPJVnXfEgJ