Akkoord over stadplan Poort van Winschoten, gemeentehuis gesloopt

Oldambt krijgt een nieuw politiek centrum en ambtenarenkantoor in hartje Winschoten: genaamd de Poort van Winschoten.

Na een lang debat is de gemeenteraad van Oldambt maandagavond in meerderheid akkoord gegaan met het voorstel van het college van B en W. Dat betekent dat er 25 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de nieuwbouw van een gemeentehuis, raadszaal en aankleding van het terrein in het centrum van Winschoten. Er worden zes stadsvilla’s gebouwd en de Hema krijgt een nieuw uiterlijk, waarbij het pand van de voormalige Kijkshop wordt betrokken.

De oproep van Gemeentebelangen Oldambt (GBO) om het plan in de wachtkamer te zetten en een onafhankelijke rekenkamercommissie onderzoek te laten doen naar de financiële onderbouwing van het project, haalde het niet. ,,Het plan staat bol van aannames”, vindt GBO-fractievoorzitter Ger Klein.

Onafhankelijk projectleider

Wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt is het daarmee oneens. Hij voelt niets voor zo’n onderzoek dat vooraf moet plaatsvinden en dat hij als vertragingstactiek bestempelt. Er komt wel een onafhankelijke projectleider. De VVD vindt vragen naar een onderzoek getuigen van een gebrek aan vertrouwen in het college. ,,En dat aan het einde van de discussie over de Poort van Winschoten”, aldus fractievoorzitter Harold de Groot. Volgens VCP-fractievoorzitter Engel Modderman is de Poort van Winschoten een prestigekwestie en een geldverslindend project dat gevolgen heeft voor nog te nemen bezuinigingen. ,,Sterker, Oldambt gaat hierdoor failliet”, concludeert Modderman.

Het debat tussen coalitie- en oppositiepartijen GBO, Oldambt Aktief en VCP was ook een voorschot op de bezuinigingsdebatten, waarmee het in financiële nood verkerende Oldambt te maken krijgt.

'Geen slimme timing'

Vandaag wordt daarvoor de aftrap gegeven. ,,Geen slimme timing”, vinden PvhN, D66 en ChristenUnie. ,,Maar het project ademt een sfeer van vooruitgang. Dus wij willen verder met de positieve weg die we zijn ingeslagen”, stelde D66 fractievoorzitter Fokke Fennema. De PvdA vindt het van belang dat het nieuwe complex niet alleen een gebouw voor ambtenaren wordt, maar dat ook verenigingen er gebruik van kunnen maken. ,,Het moet een multifunctioneel centrum worden”, aldus fractieleider Hiltje Flokstra. Het college onderzoekt die mogelijkheid.