Opening Groninger Vrouwengalerij in Vestingmuseum Oudeschans

De opening van de Groninger Vrouwengalerij in het Vestingmuseum in Oudeschans is vrijdag 19 juli. Het is een initiatief van De Verhalen van Groningen en het museum zelf. Op de openingsdag zijn alleen genodigden welkom. Daarna is de tentoonstelling, tot 13 september, te zien voor een ieder.

De Groninger Vrouwengalerij is een portrettengalerij van De Verhalen van Groningen die – online én op locatie - verhalen vertelt over vijftig bijzondere Groninger vrouwen uit het verleden. Dit geschiedt is in de vorm van een expositie op reis door de provincie Groningen De galerij is in de zomermaanden te bewonderen in het Vestingmuseum in Oudeschans.

Opening
Deze Groninger Vrouwengalerij is in de vorm van een expositie on tour door de provincie Groningen. Na de Universiteitsbibliotheek in Groningen is de volgende stop het Vestingmuseum in Oudeschans. Op vrijdag 19 juli wordt deze tentoonstelling geopend door Anja Reenders, sr. projectmanager van De Verhalen van Groningen en cultuurmanager van Marketing Groningen. Daarna is er gelegenheid om de tentoonstelling rustig te bekijken, onder genot van een hapje en een drankje.

Over de Groninger Vrouwengalerij
De Verhalen van Groningen heeft samen met inwoners van Groningen de Groninger Vrouwengalerij opgezet. Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch zijn deze vrouwen vrijwel niet terug te vinden in de regionale of landelijke geschiedschrijving. Daarom zet De Verhalen van Groningen deze bijzondere vrouwen nu in de spotlights met de Groninger Vrouwengalerij.

Er zijn 50 korte biografieën te lezen op www.deverhalenvangroningen.nl en de Groninger Vrouwengalerij is in de vorm van een expositie ook op locatie te bezichtigen. Daarnaast staan de vrouwen uit de Groninger Vrouwengalerij centraal tijdens allerlei activiteiten en evenementen in stad en provincie.

100 jaar vrouwenkiesrecht
Aanleiding voor dit project is de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Dit provinciebrede themajaar wordt eveneens gecoördineerd door De Verhalen van Groningen. Op donderdagmiddag 25 juli en donderdagavond 5 september zullen er in het Vestingmuseum in Oudeschans ook lezingen plaatsvinden in het kader van 100 jaar vrouwenkiesrecht en de Groninger Vrouwengalerij.

Voor meer informatie, zie www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl.