Sloopverbod in de gemeente Oldambt

Inwoners van de gemeente Oldambt die voornemens zijn om hun woning of pand te slopen dienen eerst contact op te nemen met de gemeente. Er geldt namelijk een sloopverbod in Oldambt. Dit komt omdat de provincie opdracht heeft gekregen om een lijst te maken van alle karakteristieke panden in de gemeente. Zo lang die lijst nog niet af is, geldt het sloopverbod.

Een karakteristiek pand is beeldbepalend voor het dorp, de stad of het landschap waar het in staat. Deze gebouwen zijn belangrijk vanwege bijvoorbeeld de (oorspronkelijke) functie binnen het gebied, de ouderdom, de bouwstijl en/of de opvallende ligging. In gebieden waar nog geen karakteristieke panden zijn aangewezen, geldt een sloopverbod.

Het sloopverbod geldt niet in het buitengebied (alle gebieden buiten de kernen), het centrum van Winschoten en de Parkwijk, Bloemenbuurt en Stadspark, in Midwolda en Oostwold. In deze gebieden is de inventarisatie van de karakteristieke panden afgerond.

De gemeente verwacht in september  klaar zijn met de inventarisatie van alle karakteristieke panden in de gemeente Oldambt. Tot die tijd geldt dus het sloopverbod.