Steeds ernstiger visstroperij: 'Oost-Europeanen komen hier en zien vooral vissen die goed zijn voor de pan'

Sportvisserij Groningen Drenthe is bezorgd om steeds ernstiger vormen van visstroperij. Vooral in het grensgebied langs Duitsland zien controleurs in toenemende mate Oost-Europeanen die op vis stropen of zich anderszins niet aan de regels houden.

„Een snoekbaars van 90 centimeter vinden veel Nederlanders een prachtige vis die mooi is vanwege de ecologische waarde", zegt directeur Henk Mensinga van Sportvisserij Groningen Drenthe. „Maar veel Oost-Europeanen zien vooral een vis die de pan in kan."

Dat verschil in cultuur staat op gespannen voet met de regels rondom vissen in Nederland. Volgens Mensinga komen veel Oost-Europeanen die in het grensgebied in Duitsland wonen en/of werken naar Nederland om te vissen. „Mensen die werken bij de Meyer Werft bijvoorbeeld."

Materiaal dat de stropers gebruikten. Foto: Sportvisserij Groningen Drenthe

Meerendeel houdt zich aan regels, maar overtredingen worden zwaarder

De vissers komen naar Nederland omdat hier interessantere vissen rondzwemmen dan in Duitsland. Bij een controle die afgelopen weekend werd gehouden is geconstateerd dat het merendeel van de sportvissers zich keurig aan de regels houdt, maar de gevallen van stroperij worden erger.

Bij de controle in de grensstreek tussen Ter Apel en Nieuwe Statenzijl aan de Dollard werden twee mensen op heterdaad betrapt die aan het stropen waren. „Ernstige vormen van stroperij", zegt Mensinga. „In beide gevallen ging het om in Duitsland wonende Russen. Zij hadden op professionele wijze meerdere zetlijnen uitgezet met het doel paling en snoekbaars te vangen."

Zware straffen

Het stropersmateriaal is in beslag genomen en een van de mannen is naar het politiebureau in Groningen gebracht. Wat voor straf hij krijgt is aan de officier van justitie. Een delict als dit wordt zwaar opgenomen en het Openbaar Ministerie moet de straf bepalen.

Volgens de belangenvereniging voor sportvisserij zien controleurs vaak dat langs de waterkant een vuurtje wordt gestookt, bier wordt gedronken en muziek wordt gedraaid. „Een heel andere manier van vissen dan die van een serieuze sportvisser", zegt Mensinga. „De maatschappelijke ontevredenheid hierover groeit dan ook. Mensen denken: wij houden ons netjes aan de regels en zij doen maar."

Hoe groot is het probleem? Volgens Mensinga neemt de omvang toe. „We merken het steeds vaker. Eigenlijk speelt het in heel Nederland. In Limburg, dichter bij het Ruhrgebied, komt het nog meer voor. De folders die we verspreiden zijn daarom naast Nederlands ook vertaald in het Pools, Russisch en Engels."

Afschrikkende werking

De belangenvereniging voor sportvisserij hoopt dat de forse straffen een afschrikkende werking hebben. Vaker controleren is een wens, maar onmogelijk. „De controleurs zijn vrijwilligers. Het lukt dus niet om veel vaker op te treden", zegt Mensinga.

Boete van 149 euro voor vissen zonder VISpas

Bij de controle van vorig weekend werden in totaal 57 sportvissers cecontroleerd. Drie daarvan bleken geen VISpas te hebben. Twee mensen hielden zich niet aan de regels door vuurtje te stoken aan de waterkant. Ze kregen allemaal een boete van 149 euro.