Opnieuw vijf jaar geëist tegen man uit Winschoten voor steekpartij in Valthe

Valthe - Ook in hoger beroep eist het Openbaar Ministerie (OM) vijf jaar gevangenisstraf tegen de Winschoter die een bezoeker van de Feestweek Valthe vorig jaar september ernstig toetakelde met een mes.

De 19-jarige Nieuw-Weerdinger is letterlijk voor het leven getekend, omdat hij onder meer in zijn gezicht werd gestoken. Een blijvend litteken van ruim 13 centimeter is het gevolg.De rechtbank in Assen veroordeelde de 43-jarige Winschoter begin mei tot twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk en een verplichte behandeling. De man is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, omdat hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, drank- en drugsverslaafd is. Zonder behandeling is de kans op herhaling volgens deskundigen groot. 

Door het stof

Het OM vindt die straf te laag en stapte naar het hof in Leeuwarden. Daar moest de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) vrijdagochtend diep door het stof. Ze bood wel drie keer haar excuses aan, omdat het OM Noord-Nederland de motivering voor het hoger beroep te laat indiende. Dat moet binnen veertien dagen na het instellen van het hoger beroep. Gebeurt dat niet dan kan het hof het OM niet ontvankelijk verklaren. Het OM was volgens de advocaat-generaal te laat, omdat de officier van justitie die de zaak in Assen deed op vakantie was. ,,Dat is geen geldige reden”, erkende de AG, ,,maar de officier heeft later een mail gestuurd, waarin hij zijn excuses heeft aangeboden. Bovendien gaat het om een heel ernstige zaak. Ik vraag u daarom dit hoger beroep wel te behandelen.”

Kans verspeeld

Advocaat Evert van der Meer, die tevreden was met de straf van de rechtbank, waardoor zijn cliënt eind volgende maand vrij zou komen, vindt dat het hof het OM de kans op hoger beroep heeft verspeeld. ,,De officier was in de rechtbank heel stellig en kwam met stevige eis. Als je het dan zo ernstig vindt, waarom dien je de motivering dan te laat in?”Over wat er in de nacht van 1 op 2 september bij de feesttent in Valthe precies is gebeurd, lopen de lezingen uiteen. Nadat de Winschoter in de tent een vrouw met zijn mes had bedreigd, werd hij eruit gezet, waarna het buiten misging. Daar kreeg hij ruzie met het latere slachtoffer en vrienden. De Nieuw-Weerdinger werd naar eigen zeggen plotseling aangevallen door de Groninger met het mes.

Slagaderlijke bloeding

Volgens getuigen zwaaide de man tijdens het vechten met het mes in het rond. Het slachtoffer werd niet alleen in zijn gezicht, maar ook in zijn arm, hand en bovenbeen geraakt. Die laatste steek veroorzaakte een slagaderlijke bloeding. De AG benadrukte dat de Nieuw-Weerdinger levensgevaarlijk gewond is geraakt. Ze gaat uit van poging tot doodslag.De verdachte had flink gedronken voorafgaande aan en tijdens het feest en speed gebruikt. ,,Ik herinner me alleen vaag het verloop van de avond tot het moment dat ik in mijn gezicht werd getrapt”, zei hij. Hij stelt dat hij plotseling werd aangevallen en door meerdere mensen op zijn hoofd en in zijn gezicht is geslagen en geschopt. Daarom mocht hij zichzelf verdedigen, stelt advocaat Van der Meer. Hij gaat uit van noodweer en vindt dat de Winschoter daarom vrijuit moet gaan. Uitspraak: 26 juli.