Wubs is de meest voorkomende achternaam in de gemeente Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal viert dit jaar haar 50-jarige bestaan. In 1969 is de gemeente ontstaan door een samenvoeging van de voormalige gemeente Onstwedde met een deel van de voormalige gemeente Wildervank. Ter ere van het jubileum van de gemeente heeft Places Nieuws de 20 meest voorkomende achternamen in Stadskanaal op een rij gezet. De achternaam Wubs blijkt de meest voorkomende naam. Wat zeggen deze en andere achternamen over de gemeente Stadskanaal?

Wubs, Mulder en Meijer zijn de drie meest voorkomende achternamen in Stadskanaal. Wubs is een patroniem, wat betekent dat de naam is afgeleid van een voornaam van iemands vader. De naam Wubs met de uitgang -s staat voor Wubszoon. Wub kan afgeleid zijn van de voornaam Wub(be), Wubbel(t), Wubbolt en Wibbel(t) uit Wigbold. De achternaam komt in Nederland veruit het meest voor in Stadskanaal.

De achternamen Mulder en Meijer komen vaker voor in de rest van Nederland. Mulder is een beroepsnaam en is afgeleid van molenaar, in het Duits ook wel muller genoemd. Meijer is ook een beroepsnaam en afgeleid van hofmeier: een beheerder van een hofstede. De naam is geschreven volgens ouderwetse Nederlandse spelling.

Opvallende achternamen

Andere opvallende achternamen die veel voorkomen in Stadskanaal zijn, Kruize, Moorlag, Hulshof en Meems. Kruize en Meems zijn patroniemen en verwijzen naar de voornaam van iemands vader. Moorlag is een toponiem en is afgeleid van een aardrijkskundige naam. Hulshof is een adresnaam die tijdens het ontstaan van de naam aangaf wat iemands huidige woonplaats was. In tegenstelling tot een herkomstnaam, die gaf aan wat de voormalige woonplaats was van degene met de naam. Adresnamen verwijzen vooral naar namen van huizen, velden, waterlopen en straten. Al deze achternamen komen vooral veel voor in het oosten van de provincie Groningen.