Bloemetje van de Week voor Wilma de Haas uit Winschoten

Tientallen inwoners van Oldambt, de voormalige gemeente Bellingwedde en Pekela worden genomineerd voor het Bloemetje van de Week. Dit keer gaat het boeket bloemen naar Wilma de Haas uit Winschoten. Ze werd genomineerd door Tjakelien de Bos.

Zij schreef: "Ik nomineer Wilma de Haas omdat ze altijd onverwachts voor je klaar staat! Soms heb je even genoeg aan een paar woorden. Dat maakt vriendschap sterk! Daarom verdient ze een mooi boeket bloemen."

“Wat een verrassing zeg! Willen jullie koffie?” Enthousiast laat Wilma de initiatiefnemers van het Bloemetje van de Week, Pascal Meinders en Jos Schaafsma, binnen. In de gezellige woonkeuken van de jaren-dertigwoning zijn echtgenoot Alex, dochter Iris en zoon Thijs nog bezig met een verlate lunch. Broodjes kaas en ieder een beker melk. Tjakelien kon er niet bij zijn. Zij moet werken, in een kapsalon in Zuidlaren. Met een kopje lekker koffie gaat het gezelschap zitten aan de keukentafel en Wilma vertelt over de vriendschap die aanleiding is voor dit bezoek.

“We leerden elkaar kennen in Winschoten. Ik was toen 21 jaar, net getrouwd en wilde mijn trouwjurk verkopen. In ’t Rond werd een trouwbeurs georganiseerd. Daar mocht ik ook mijn jurk showen. De moeder van Tjakelien was naaister voor de organisator van de beurs en had haar dochter meegenomen om haar te helpen. Die dag ontmoetten we elkaar en het klikte direct. Het lukte
trouwens niet om de jurk te verkopen. Mijn moeder er later een doopjurk van gemaakt voor Iris...”

“We zagen elkaar toen best veel. Ze was een alleenstaande moeder en samen met haar kind kwam ze dan bij ons sinterklaas en kerst vieren. Tjakelien deed destijds de opleiding voor kapster en had iemand nodig om model te zijn. Dat deed ik toen regelmatig voor haar. Toen het haar financieel tegen zat hebben we ook wel kleren voor hen gekocht.”

“Nu stuur ik nog wel kaartjes. Het zit er in hé. M’n moeder heeft dat ook. Het zit in ons karakter. Als we merken dat er iets is met iemand die we kennen willen we daar het liefst direct even heen. Dan is een appje niet genoeg. Het is belangrijk om er te zijn voor een ander.”

Als hulp in de huishouding komt Wilma ook voor haar werk veel bij mensen thuis. Het valt haar op dat oudere mensen vaak eenzaam zijn. Ze zegt: “Het is eigenlijk verdrietig dat alleenstaande ouderen nauwelijks bezoek krijgen van hun kinderen. Ouderen die in hun jonge jaren alles deden voor hun kinderen.”

Iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week kan via www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek