Zomernummer Terra Westerwolda verschenen

Het zomernummer van het cultuurhistorische tijdschrift Terra Westerwolda is uit. Het is binnenkort weer te koop bij verschillende winkels in de regio, bij Bruna Nieborg in Winschoten en boekhandel Godert Walter in Groningen.

In deze editie een groot interview met onze eigen illustrator, Geert Schreuder. Hij werd begin dit jaar 70 en is 50 jaar professioneel kunstschilder. Met Hans ter Heijden sprak hij over zijn leven en werk. Over het landschap dat hem inspireert, over fijnschilderen en lossere toetsen. Ook de ontwikkeling van het kunstleven in Oost-Groningen, waarin boer Albert Waalkens
een belangrijke rol speelde, komt aan de orde.

Geschonden wereld
Het beroemde boek Herfsttij der Middeleeuwen bestaat dit jaar 100 jaar. Tjarko van Dijk zocht uit of schrijver Johan Huizinga, immers door en door Groninger, misschien ook over Westerwolde - waar hij graag lange wandelingen maakte - heeft gepubliceerd. Dat bleek het geval. Enkele jaren voor zijn dood schreef hij Geschonden wereld. Hij heeft het hierin ook over Westerwolde en waarschuwt voor ‘cultuurvernietiging’ door menselijk ingrijpen in de schoonheid van het landschap. In Groningen ook nu weer een actueel thema.

Kloosters in Ter Apel
Verder in dit nummer een artikel van Geert Volders over 400 jaar Stadsbezit Westerwolde, dit keer een speelse rubriek Sprekend Object van Obby Veenstra en een boeiend artikel van Elly Engelkes over het eerste gemeentehuis van Vlagtwedde dat in de boerderij annex herberg van de burgemeester was gevestigd. Erik Wubs dook in het kloosterleven en schreef over het vrouwenklooster St. Lucia en over het klooster van de kruisbroeders. Beide in Ter Apel.

Red Rehoboth!
Sandra de Regt ging heel ver terug in de tijd en legt uit wat de urnenveldencultuur voor Westerwolde betekende en Peter Lourens legt uit wat re-enactment bij de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange nu eigenlijk betekent. Sanne Meijer schrijft in haar column over de kruidenierszaak van de familie From in Ter Apel en Hans ter Heijden roept in Siste Viator op het kerkje Rehoboth in Bellingwolde voor de sloop te behoeden. Verder zijn er de vaste rubrieken Nieuws van de HVW, Het portret van… en Historische Actualiteiten.

Nadere informatie: www.verenigingwesterwolde.nl/tijdschrift