Uit welke koe komt chocolademelk?

Vanuit haar domein kijkt Lyliane van Wijnbergen op een groot aantal van de pakweg 170 koeien, die vredig in één van de stallen op de boerderij in Oudeschans staan. "Ik bladerde op een gegeven moment in het blad De Boerderij en zag iets soortgelijks, een mevrouw uit Gelderland had ook een onderkomen boven de koeienstallen gebouwd. Ik wist meteen: dit wil ik ook."

En dit idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want Lyliane, die boven de stallen - de voormalige strozolder - Lily Cakes runt, wil haar 'cursisten' niet alleen leren de lekkerste cupcakes en taarten te bakken, maar wil ze ook bewust maken waar het voedsel vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. "Ik had een tijdje geleden een groepje kinderen en ging met ze naar de koeien. 'Uit welke van deze koeien komt chocolademelk?', vroeg ik. De kinderen bekeken alle koeien goed, ze keken naar de kleur, de ogen, de neus, de uiers, en begonnen vervolgens te gokken. Totdat er een meisje zei: 'Chocolademelk komt toch niet rechtstreeks uit de koe?'"

Lyliane en haar man Arjan runnen in Oudeschans een gemengd bedrijf. "Eerst was het alleen een akkerbouwbedrijf, nu hebben we ook koeien. De twee verbouwen onder meer wintertarwe en suikerbieten. "En maïs voor eigen gebruik."

Het boerenleven is haar niet vreemd. "Op mijn twaalfde verhuisden we naar Texas, waar mijn ouders een boerenbedrijf op ging zetten." Lyliane zelf ging, na haar middelnare schooltijd, psychologie studeren. Ze besloot om in 2009 terug te gaan naar Nederland. "Ik had teveel wortel geschoten in Nederland", zegt ze. "Ik miste mijn vriendinnetjes van vroeger, en besloot in mijn eentje terug te gaan."

Wat te doen?

Nu ze terug was in Nederland rees uiteraard de vraag: 'Wat te doen?' Lyliane besloot naar Friesland te gaan waar een vriendin woonde. "Daar heb ik een tijdje gelogeerd." Ook meldde ze zich aan voor de NHL in Leeuwarden, nu NHL Stenden Hogeschool. "Omdat ik in Amerika al een aantal vaardigheden voor het leraarschap had gedaan, didactiek bijvoorbeeld, werd mij de mogelijkheid geboden om middels een eenjarige opleiding docent Engels op het voortgezet onderwijs te worden. Vervolgens heb ik acht jaar lesgegeven aan het H. N. Werkman College, het huidige H.N. Werkman Stadslyceum."

Ze woonde op dat moment al lang en breed samen met haar man. Een voor de hand liggende keuze, want al van jongsaf wilde Lyliane met een boer trouwen. "Ik heb mij na teugkomst in nederland ingeschreven voor een datingsite voor boeren. Als je iemand leuk vind, stuur je die persoon een klompje. Op een gegeven moment kreeg ik een klompje terug van Arjan, ha, ha." Het stel heeft inmiddels een dochter.

Het lesgeven ging prima, maar toch besloot Lyliane het lesgeven vaarwel te zeggen. "Ik had het gevoel dat het lesgeven bijzaak wordt op scholen. Het gaat mijns inziens toch vooral om kennisoverdacht, in mijn geval de Engelse taal bijbrengen aan de leerlingen. Er komt echter veel meer bij kijken, veel administratieve rompslomp, veel overleg, vergaderingen... dat begon me tegen te staan. Ik stelde me de vraag: Wil ik dit nog? Het antwoord was 'nee'."

Weer rees de vraag: 'Wat te doen?' Hier hoefde ze niet lang over na te denken. "Mijn moeder bakte iedere zaterdag een taart of een cake. Daar keek ik echt naar uit. Ook hielp ik mee, en merkte dat ik het bakken echt leuk begon te vinden." Lyliane besloot haar eigen bedrijfje, Lily Cakes, te beginnen.

Eigen 'stempel'

"Het eerste wat ik heb gedaan, is veel reclame maken. Flyeren, bij winkels langsgaan, op beurzen staan en dergelijke." Vervolgens wilde ze haar eigen 'stempel' op haar creaties zetten. "Door geen gebruik te maken van standaardproducten die in een doorsnee-supermarkt te koop zijn, maar door natuurlijke producten te gebruiken. "Het poedersuiker dat ik voor de taarten en cakes gebruik komt bijvoorbeeld uit Engeland en zit niet vol met allerlei ongezonde dingen, terwijl het bakmeel rechtstreeks van de molen komt. En de kleurstof is gemaakt van groente en fruit."

Ook heeft ze een zogenoemde 'Dare to share bakbox' op de markt gebracht, bedoeld voor ouders/verzorgers om samen met hun kinderen te gaan bakken. "Het leven gaat tegenwoordig erg snel, iedereen is gejaagd. Samen met de kinderen bakken is niet alleen gezellig en leerzaam, maar ook belangrijk, zeker in de huidige tijd. Vaak maken ouder te weinig tijd vrij om echt met hun kinderen te connecten, zoals Lyliane het noemt. 

Meer informatie

Voor meer informatie, zie: www.lilycakes.nl