PeerGrouP zoekt samenwerking voor waterspektakel op Oldambtmeer

Theatergezelschap PeerGrouP gaat samen met jongeren een theaterproductie opzetten op het water van ’t Oldambtmeer. Bij het project worden jongeren van middelbare scholen en Mbo-opleidingen betrokken uit de regio van Blauwestad. Artistiek leider Dirk Bruinsma van PeerGrouP wil zo de jongeren na laten denken over hun af- en toekomst. "Deze regio is rijk aan talent en dat willen we graag laten zien."

Rise of the Blue City wordt een voorstelling over drie boeven die in de verre toekomst zich schuil houden in Blauwestad, dat dan een buitenwijk van de Randstad is geworden. Terwijl ze voorzichtig een plek zoeken om een nieuw leven op te bouwen komen ze van het ene avontuur in het andere terecht en blijkt de toekomst grilliger te zijn dan je ooit zou verwachten. Het theaterspektakel wordt in september opgevoerd op het strand bij de Elfenbank in Blauwestad. 

Samen
Dirk Bruinsma kwam in zijn jeugd bij toeval in aanraking met theater. Als zoon van kroegeigenaren in het Friese Kollumerzwaag was het niet eens zo vanzelfsprekend dat je theater ging maken. "De kroeg was eigenlijk zelf al theater, maar dat realiseerde ik me later pas. Het theater kwam niet naar mij, ik begon al op jonge leeftijd met het regisseren van stukken. Het ging niet altijd goed en ik moest nog veel leren, maar het maken met anderen vond ik eigenlijk het leukst."

De behoefte om samen iets te maken, leeft nog altijd. Ook in Rise of the Blue City wordt er uitvoerig samengewerkt met verschillende partners. Met name jongeren uit Winschoten spelen een speciale rol. "We willen jongeren buiten hun grenzen laten kijken’, zegt Bruinsma. ‘Dat is eigenlijk wat ik zelf ook deed door iets te doen wat niemand anders uit mijn regio deed. Bovendien wil ik graag weten waar jongeren in Winschoten zoal geïnteresseerd in zijn en hoe ze naar hun eigen gebied kijken. Veel jongeren realiseren niet hoe je omgeving je kunt vormen en hoe waardevol je afkomst is. Op latere leeftijd besef je vaak dat je terug wilt naar je geboortegrond om te ontdekken waar je vandaan bent gekomen."

Achtergrond
Bruinsma besefte bij het begin van het project zelf hij hoe zijn achtergrond hem had gevormd. "Waar komen mijn ouders vandaan en hoe bepaalt dat wie ik ben? Dat zijn essentiële zaken die je anders maken dan iemand die uit de stad komt. Voor jongeren uit Winschoten is het best eng om naar Groningen te gaan. Dat is een andere wereld. Ik voelde vroeger hetzelfde maar ben toch het onbekende op gaan zoeken. Daarom snap ik nu beide kanten en dat heeft me heel erg veel gebracht. Eigenlijk probeer ik hetzelfde over te brengen op de jongeren."

De regio 
Op dit moment wordt er met professionele en niet-professionele acteurs, muzikanten, kostuumontwerpers en decorbouwers gewerkt op het terrein van PeerGrouP. Met een grote club van het jongerenensemble wordt er iedere zondag gerepeteerd in de Tramwerkplaats. In augustus beginnen de repetities in Blauwestad voordat het spektakel op 7 september in première gaat. 

"Het valt me op hoeveel talent hier is", vertelt Bruinsma. "We willen dat laten zien maar ook dat Winschoten het zelf ziet. Talent zit heus niet alleen op plekken met veel culturele voorzieningen. Hier werken we samen met een jongen die supergoed kan striptekenen of met een meisje dat heel goed kan zingen of een jongen die goed kan filmen en fotograferen.’ Niet alleen de jongeren laten zichzelf zien, ook de regio gaat zich tijdens de aanloop van zijn beste kant laten zien. ‘Er is enorm veel enthousiasme merk ik. Niet alleen onder de jongeren, maar ook met verschillende bedrijven en instellingen. En we hopen dat er nog veel meer partijen aanhaken."

"Ik zou het mooi vinden als mensen met trots zeggen: ik kom uit Winschoten. Volgens mij is dit project gaat over dat je trots mag zijn op je regio en waar je vandaan komt. En het is letterlijk dat het een kans is om uit je comfortzone te stappen en iets te doen dat je anders nooit doet. Leer jezelf beter kennen en weet hoe dat in een groter geheel staat. Daar kun je alleen maar rijker van worden."

Kaarten

Kaarten voor Rise of the Blue City zijn nu te koop voor 15 euro via www.peergroup.nl