UWV: Personeelstekorten industrie in Groningen

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam af in de maand juni. Een vijfde van de werkgevers in de industrie ervaren personeelstekorten. Ondanks de inzet van technologie in de industrie blijft vaktechnische kennis nodig. Dit blijkt uit de Factsheet Industrie die UWV vandaag publiceert.

Eind juni telde Groningen 8.218 WW-uitkeringen. Dat is 2,7 procent van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in juni af met 454 uitkeringen (-5,2 procent). Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Groningen 17,4 procent (-1.727) minder WW-uitkeringen. In juni daalde de WW vooral vanuit de bouw en de uitzendbranche, van waaruit veel bouwvakkers werken. 

Personeelstekorten in de industrie
Het werd de afgelopen jaren moeilijker om personeel te vinden in de industrie. In het tweede kwartaal van 2019 ondervond bijna 20 procent van de werkgevers in de industrie belemmeringen door personeelstekorten. De tekorten doen zich voor in verschillende beroepen en op verschillende niveaus. Ook in Groningen zijn er moeilijk vervulbare vacatures in de industrie. Dit is bijvoorbeeld het geval voor monteurs industriële machines en installaties, elektriciens en procestechnologen. Door de gunstige economie en de daarmee gepaarde groei van de werkgelegenheid daalde de afgelopen jaren het aantal nieuwe uitkeringen vanuit technische beroepen in de industrie gestaag.

Hoewel het werk in de industrie verandert door robotisering, blijft er behoefte aan vakmensen die technische basiskennis en vakvaardigheden bezitten. Werkgevers vragen echter andere competenties. Zo is er in toenemende mate ICT-kennis en kennis van elektronica en sensoren nodig. Tegelijkertijd zorgt robotisering ervoor dat het werk fysiek minder zwaar wordt en er minder handelingen nodig zijn. Ook is nachtwerk minder vaak noodzakelijk.UWV publiceert vandaag de Factsheet Industrie. Deze beschrijft vraag, aanbod, kansen en tekorten in de sector.

In juni afname WW in heel Nederland
In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind juni uit op 242.662. Dat is 2,7 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 250.685. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 8.023 (-3,2 procent). Een jaar eerder telde Nederland nog 287.945 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 45.283 uitkeringen (-15,7 procent).

Regionale verschillen
In juni nam in alle drie de noordelijke provincies het aantal WW-uitkeringen af. Ten opzichte van vorig jaar was ook overal in het Noorden een afname te zien.  In Oost-Groningen namen het aantal WW-uitkeringen ook af: Oldambt (juni 554 - mei 605), Pekela (juni 172 - mei 182), Stadskanaal (juni 416 - mei 454), Veendam (juni 439 - mei 459) en Westerwolde (juni 344 - mei 376)