Waterbei: unieke mix van theater, dans en muziek

Buitenaardse wezens, watervogelachtige langnekken en fantasierijke steltenlopers. Dat lijkt een curieuze combinatie, maar die mystieke figuren zijn zonder uitzondering te bewonderen tijdens het tweedaagse theaterfeest Waterbei in Winschoten. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus vindt het grootse spektakelstuk Waterbei plaats dankzij een uitgekiende mix van theater, dans en muziek.

Dat gebeurt met de spectaculaire voorstelling Invasion. Organisator Retail Club Winschoten is zeer in zijn nopjes dat het Close Act ondanks de overvolle agenda van de Tilburgse groep voor Waterbei heeft kunnen contracteren. 

Close Act

Close Act is geen onbekende naam in Winschoten. De Brabantse formatie geniet zelfs een ongekende populariteit in Winschoten dankzij veelgeprezen optredens in het recente verleden. Met Invasion kiest Close Act voor een bijzondere act, waarin diverse theaterdisciplines zijn verpakt. Onmenselijke geluiden en geheimzinnige verschijningen gaan de voorstelling vooraf. Prehistorische vogels nemen bezit van het Marktplein. Tussen en boven de hoofde van het publiek speelt het spannende verhaal zich af. In een mythische wereld vechten de kolossale wezens om verbazing, fascinatie en bewondering tegelijk. Met het publiek op de eerste rij. Met de act Invasion duikt Close Act derhalve in een wereld van dinosaurussen. Vooraf en na de voorstelling van Close Act verzorgt Toosst een concert. De band zal tijdens Waterbei worden uitgebreid met een blazerssectie, waarmee Toosst al eerder uiterst succesvol optrad. 

Close Act is ook op zaterdag 31 augustus present in Winschoten. Dan is de groep in het centrum van Winschoten te zien met de show van de Blue Birds. Blauwe vogelactige waterwezens bewegen zich door de straten. De azurro-gekleurde 'beesten' produceren mystieke geluiden, maar wees gerust: de langnekken doen niemand kwaad. Ze zijn vriendelijk, voorzichtig, maar ook nieuwsgierig. De Blue Birds laten een onvergetelijke indruk achter. Af en toe netelig, de hoofden knikken, soms lijkt het alsof ze de realiteit tarten, de vogels blijven echter schattig en aaibaar. Ook de kleinste bezoekertjes zullen zich met de beesten vermaken. 

Sam Shine

Ook het gezelschap Sam Shine beweegt zich voort op stelten. Zij maken eveneens deel uit van het uitgebreid en zeer gevarieerd dagprogramma van Waterbei. Het gezelschap van steltenartiesten en danseressen verzorgt voorstellingen waarin dans, muziek, bewegingstheater en fantasierijke kostuums samenkomen. Voortdurend wordt getracht het publiek mee te nemen naar een wereld vol wonderlijke creaties, kleuren en glinsteringen. Sam Shine is toegankelijk voor een groot publiek.

De Retail Club Winschoten heeft voorts het Duo Diesel gestrikt naar Winschoten te komen. Tonny Mulder en Marco Bonisimo combineren dans, muziek, jongleren, acrobatiek en poppenspelen tot een komedie, op zoek naar de absurditeit van het circus. Het tweetal oogstte al veel succes op scholen en in theaters. Hun act lijkt ook uitermate geschikt voor het straatpubliek van Waterbei. En zoals alle voorstellingen tijdens het evenement: kijken kost niets. Het is immers het uitgangspunt van de Retail Club: Waterbei is en blijft voor een breed publiek een zo gevarieerd mogelijk schouwspel bieden waarvoor niets hoeft te worden betaald.

Luuk's Poppentheater

Voor de jongere jeugd komt zaterdag 31 augustus Luuk's Poppentheater naar Winschoten. In een prachtig decor komt een heel variététheater voorbij. Een unieke en spannende samenwerking in de poppenkastwereld wanneer Jan Klaassen met mevrouw Heks gaat proberen veel centjes te verdienen. Om dat mogelijk te maken worden de Sterke Man en de Slangenbezweerder uitgenodigd. Adembenemend en ontroerend. Hoe de afloop is? Kom maar kijken op zaterdag 31 augustus tijdens Waterbei.

Voor een extra muzikale hoogtepunt zorgt het Trio 2XY. Het zangtrio Anja Blauw, Paulien Muis en Rob Scholtens ontmoeten elkaar tijdens een sessie voor backingvocals. Hun stemmen bleken zo goed bij elkaar te passen  dat het drietal besloot samen te blijven zingen. En 2XY was een feit. Voor het repertoire put het drietal uit covers van onder meer Og3ne, Tina Turner en Abba. 

Maar er is tijdens Waterbei nog veel meer te beleven. Het programma wordt nog dagelijks bijgevuld met spraakmakende acts en artiesten. De voorpret mag nu alvast beginnen. Omcirkel de data alvast in de agenda: 30 en 31 augustus. Twee dagen Waterbei-feest in Winschoten.