Ereplek voor 'Drentse' iconen in Klooster Ter Apel

In het voormalige gastenverblijf van het Klooster in Ter Apel worden de komende anderhalf jaar 32 Russische iconen tentoongesteld. De naam van die verzameling kunstwerken: de Collectie Wilbers.

Het was namelijk mevrouw F. Wilbers, oorspronkelijk afkomstig uit Emmen, die de iconen vorig jaar naliet aan het voormalig Kruisherenklooster dat nu dienst doet als museum. ,,Het was het grootste legaat aan ons dat ik me voor de geest kan halen'', zegt Klooster-directeur Margriet van Klinken.

Kerken in Noord-Rusland

De iconen werden gemaakt in de achttiende en negentiende eeuw en hingen onder meer in Russisch-Orthodoxe kerken, met name in Noord-Rusland. Dat kwam Van Klinken te weten toen ze vorig jaar door een notaris op de hoogte werd gebracht van het legaat. Dat legaat bestond overigens ook uit twee kloosterkisten die ooit van nonnen waren.

Collectie vernoemd naar de schenker

,,We hebben de collectie vernoemd naar de schenker'', zegt Van Klinken. ,,We weten van haar dus dat ze Drents was en ongetwijfeld regelmatig in het Klooster kwam. Maar wat we nog niet weten hoe ze precies aan de iconen is gekomen, hoe ze de kunstwerken bijeen heeft gebracht. We hopen daar nog meer over te weten te komen. Maar intussen willen we wel deze collectie laten zien.''

Dat gebeurt dus in het voormalige gastenverblijf van het Klooster. Dat is speciaal voor de expositie aangepast. ,,De kunstwerken blijven daar anderhalf jaar en krijgen daarna weer een plekje in ons depot. Anderhalf jaar, dat is uitzonderlijk lang. Maar het is dan ook niet zo maar een verzameling.''

,,