Verlichting op alle windturbines Drentse Monden wordt gehalveerd

De verlichting van alle 45 windturbines van het windpark De Drentse Monden en Oostermoer wordt ten opzichte van eerdere plannen gehalveerd.

Bij helder weer (als de zichtbaarheid tijdens de schemer- en nachtlichtperiode meer bedraagt dan 5000 meter) wordt de sterkte van de lichten tot 30 procent verlaagd. Is de zichtbaarheid tijdens de schemer- en nachtlichtperiode meer dan 10 kilometer, dan wordt de lichtintensiteit tijdens de schemer- en nachtlichtperiode tot 10 procent verlaagd.

Wat gaat er veranderen?

Twee rijen van vier lampen (rondom) langs de toren (op circa 45 en 90 meter hoogte) worden vervangen door een rij van vier lampen (rondom), halverwege de toren. Bovenop de molen komt een lamp in plaats van de eerder beoogde twee lampen. Overdag knippert deze (wit licht); in het donker wordt het licht rood (niet knipperend).

De plannen voorzagen aanvankelijk in twee rijen van vier lampen op het torendeel, maar het windpark vroeg de Inspectie Leefomgeving en Transport om diverse aanpassingen en met succes. Als volgend jaar meer windmolens operationeel worden, volgt synchronisatie van het knipperende witte licht, waardoor alle witte lampen tegelijk uit en aan gaan.

Tijdelijk rode lamp 's avonds en 's nachts

Over enkele weken, als alle aansluitingen zijn afgerond, is de verandering al te zien op de eerste turbine bij Eerste Exloërmond. Tot het zover is heeft die windmolen een tijdelijke verlichting. In tegenstelling tot de definitieve versie, knippert de rode lamp 's avonds en 's nachts nog. Ook dat stopt als over enkele weken de definitieve verlichting in gebruik wordt genomen.

De tijdelijke versie is nodig, omdat de molen vanzelfsprekend, na overleg met luchtvaartautoriteiten, direct zichtbaar moet zijn voor vliegverkeer.

Licht gaat in de loop van augustus aan

Als alles volgens planning verloopt moet die definitieve verlichting van de eerste windturbine in de loop van augustus klaar zijn.