'Zweet stinkt niet, het zijn bacteriën die ruiken'

Regio - Met vier dagen boven de 30 graden Celsius in het vooruitzicht maken lichaam en hersenen overuren om de hitte de baas te blijven. De effecten van extreme warmte zijn bij iedereen weer anders. Rob Bakels, als docent fysiologie verbonden aan de faculteit Medische Wetenschappen van het UMCG, legt uit.

Wat doen extreem hoge buitentemperaturen met je lichaam?

,,De circulatie van je lichaamstemperatuur is veel actiever. Ons lichaam vangt via de huid hitte op en staat warmte af in de vorm van zweten.”

Hoe gaan de hersenen om met die extreme hitte?

,,Je hersenen zorgen dan voor een snellere bloedcirculatie. Om die op peil te houden, moet je veel blijven drinken. Wie te weinig vocht binnenkrijgt, zweet minder. De lichaamstemperatuur neemt toe, waardoor de kans op een zonnesteek stijgt en die is schadelijk voor de hersencellen. Een zonnesteek ontstaat bij een lichaamstemperatuur van 40 graden. Je lichaam raakt dan in feite in een soort shock.”

Wie heeft een verhoogd risico om uit te drogen?

,,Met name jonge kinderen en ouderen. Peuters verliezen veel warmte, maar nemen ook veel meer warmte op, omdat de temperatuurcirculatie nog niet goed werkt. Ouderen zijn kwetsbaar omdat ze te weinig water drinken, maar dat geldt evenzo voor mensen met hartproblemen en die daarvoor plaspillen gebruiken. Wie aan een longziekte zoals COPD lijdt is juist kwetsbaar, omdat ademen tijdens een hittegolf moeilijker is. Mensen met longproblemen kunnen minder goed ademen en dus minder goed vocht afstoten.”

Extreem zweten, is dat juist goed of slecht?

,,Heel goed. Verdampen van vocht kost energie. Die balans tussen warmte opwekken en warmte afstoten, daar is je lichaam 24 uur per dag - dus ook ’s nachts - mee bezig om die lichaamstemperatuur op peil te houden. In de winter is het net andersom: dan houdt je lichaam juist meer warmte vast, omdat de buitentemperatuur dan veel lager is dan de temperatuur in je lichaam.”

Eigenlijk is zweten dus best cool?

,,Veel zweten is hoogstens minder flatteus als je alleen een shirt draagt. En wat betreft de geur: vers zweet stinkt niet, het zijn bacteriën die ruiken.”