Gaat vandaag het absolute warmterecord opnieuw sneuvelen?

Regio - Op enkele plaatsen in het land werd het afgelopen nacht opnieuw niet kouder dan 20 graden. Daarmee was het de tweede regionale tropennacht op rij. Komende nacht komt de temperatuur in nagenoeg het hele land niet onder 20 graden. Er worden minima verwacht van 20 tot 24 graden. Vraag is: Gaat vandaag het absolute warmterecord opnieuw sneuvelen?

Het warmst was het afgelopen nacht in Maastricht met een minimumtemperatuur van 20,7 graden. Omdat het vanavond lang heet blijft zal deze waarde als minimumtemperatuur van vandaag overeind blijven. Op hoofdstation De Bilt koelde het af tot 16,6 graden. Daarmee was het nog geen officiële tropennacht. Komende nacht is de kans op een officiële tropennacht groot, want het wordt waarschijnlijk niet kouder dan 22 graden in De Bilt.

De absolute warmterecords wat betreft de minimumtemperatuur zijn van 27 juli vorig jaar. In De Bilt werd het toen niet kouder dan 22,4 graden. Het landelijke record staat op naam van Deelen, nabij Arnhem. Het werd daar niet kouder dan 24,4 graden.

Uit de boeken

Gisteren steeg de temperatuur in Eindhoven naar 39,3 graden. Daarmee ging het absolute warmterecord van 38,6 graden uit het Gelderse Warnsveld na 75 jaar uit de boeken.

Woensdagmiddag koelde het in de loop van de dag in de kustgebieden af, doordat de wind draaide naar het westen. Vandaag is van een verkoelende zeewind geen sprake en daardoor wordt het ook aan de westkust heet met 36 tot 38 graden. Ons Weeronline-weermodel verwacht in het zuiden en zuidoosten vandaag een maximumtemperatuur van 39 tot 40 graden. Daarmee zou het record van gisteren alweer verbroken kunnen worden.

Voor iets lagere, maar ook tropische temperaturen, moet je vandaag naar het noorden van het land. Daar wordt het maximaal 33-35 graden. Op de Wadden is het nog een graadje minder heet.

Ook vrijdag wordt het nog een zeer hete dag met 32-39 graden, maar vanaf morgenavond begint ‘operatie afkoeling’ met vanuit het zuidwesten kans op enkele regen- en onweersbuien.

Voor het complete overzicht, zie: Weeronline