De kunstenaars blijven 'De Beetse' trouw

De atelierroute De Beetse Ter Borg beleeft op 3 en 4 augustus zijn 13de editie. Veertig kunstenaars uit de regio en van verder weg doen er aan mee.

Daarmee blijft het evenement in trek bij schilders, beeldhouwers en beoefenaars van andere kunstvormen. ,,En daar zijn we natuurlijk blij mee’’, zegt Nelleke Dragt.

Veel vakbroeders

Zij zit in het bestuur van de stichting die de atelierroute organiseert. Het initiatief voor de eerste editie werd 13 jaar geleden genomen door enkele kunstenaars uit Sellingerbeetse en omgeving. Zij constateerden dat in hun nabijheid opmerkelijk veel vakbroeders en vakzusters woonden. Gezamenlijk besloten ze in een weekeinde hun ateliers voor bezoekers open te stellen.

In de jaren erna meldden sloten zich meer kunstenaars bij het evenement aan en groeide het aantal bezoekers. ,,En inmiddels hebben we dus al veertig deelnemers’’, zegt Dragt.

Ambachtelijke mandenvlechter

Een fors aantal van hen komt nog altijd uit Sellingerbeetse en directe omgeving. ,,Maar er zijn ook kunstenaars van verder weg, uit Groningen en omgeving bijvoorbeeld’’, zegt Dragt. ,,We hebben ook een Drentse kunstenaar die ambachtelijk manden vlecht. Zij doet voor het eerst mee.’’

Kerkje Sellingerbeetse

De veertig deelnemers worden op 3 en 4 augustus ‘verdeeld’ over tien locaties. ,,Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het erf van kunstenaars die in Sellingerbeetse en omgeving wonen. Ook in het kerkje van Sellingerbeetse krijgen vier kunstenaars een plekje. De tien locaties vormen samen als het ware een route. Bezoekers kunnen op die plekken de kunstwerken bekijken maar soms ook de kunstenaars aan het werk zien.’’